Plan voor collectieve mestvergisting in Zeeuws-Vlaanderen

Dertig melkveehouders in het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen gaan samen met het bedrijf Colsen uit Hulst een biogasinstallatie bouwen. Dankzij de biogasinstallatie zorgen de boeren ervoor dat er 40 tot 50% minder ammoniak en 25% minder methaan uit hun stallen in de natuur terecht komt.

De deelnemende melkveehouders brengen dagverse mest naar een centrale mestverwerkingsinstallatie, die in de omgeving wordt gebouwd. Na de vergisting wordt uit de mest de aanwezige ammoniak voor meer dan 60% uit het digestaat verwijderd. Het wordt als meststof teruggeleverd aan de veehouders of aan akkerbouwers en fruittelers in de regio.


Het biogas dat door de vergisting vrijkomt kan worden opgewaardeerd tot groen gas kan worden en aan bedrijven en huishoudens in de regio geleverd worden. Met de installatie wordt op jaarbasis 1.900.000 m3 biogas geleverd.


De deelnemende veehouders zullen hun stallen wel moeten aanpassen, zodat de dagverse mest naar de installatie afgevoerd kan worden. Door de regio te beperken tot een gebied met een cirkel met een straal van circa 15 kilometer rondom de centrale mestverwerkingsinstallatie, blijven de transportafstanden beperkt.


Om het plan te kunnen realiseren moet er nog veel gebeuren. Zo moeten alle vergunningen nog aangevraagd worden en moet er een milieueffectrapportage worden opgesteld. Dat zal naar verwachting een jaar in beslag zal nemen. Daarna kan er gestart worden met de bouw van de installatie. Als alles volgens plan verloopt kan de installatie in 2026 in gebruik worden genomen.

Bron: Omroep Zeeland, 13/03/2024
Publicatie: 13-03-2024