Overijssel wil dat in 2030 de helft van alle beschikbare mest wordt vergist
Energie winnen uit mest is één van de manieren om energie op te wekken. Zulke initiatieven zijn vaak afhankelijk van subsidie om de onrendabele top te compenseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft bij de openstelling voor 2024 een extra categorie kleine monomestvergisters toegevoegd.
Monomestvergisters zijn relatief kleine installaties, die uitsluitend mest van één of soms enkele boerderijen kunnen verwerken. Het ministerie komt nu met een passende regeling voor die categorie. Met de nieuwe tarieven is vergisten op kleine schaal voor het maken van groen gas en om rechtstreeks biogas toe te passen goed rendabel te maken.
Het vergisten van mest levert biogas op. Biogas kan worden opgewaardeerd kan worden tot groen gas van aardgaskwaliteit. Verwacht wordt dat groen gas een belangrijke rol zal innemen in het toekomstige, duurzame energiesysteem. Door mest vers te vergisten, halveert de ammoniakemissie in de stal en daalt de methaanuitstoot met circa 85%, zo wijzen studies uit. Daarnaast levert de verkoop van biogas de boer geld op.