Proefinstallatie om biogas met kleideeltjes te zuiveren

Biogas kan een alternatief zijn voor fossiel gas, maar vervuiling met CO2 beperkt het gebruik ervan. Promovendus Niels Mendel van de Fysica van Complexe Vloeistoffen en de Duurzame Procestechnologie groep aan de Universiteit Twente ontwikkelde een methode om dit CO2 efficiënt te verwijderen met kleikorrels. Hierdoor verminderen emissies en sluiten kringlopen. Dit jaar wordt zijn methode opgeschaald en een eerste proeffabriek gebouwd.

De huidige CO2-verwijderingsmethoden om methaan te zuiveren gebeurt vaak met behulp van membranen. Dit proces is echter behoorlijk energie-intensief en over het algemeen duurder dan zuivering met kleikorrels. Bij gebruik van klei als absorptiemiddel om biogas te zuiveren, is er de mogelijkheid om het te regenereren door de geabsorbeerde CO2 er weer uit te halen. Dit kan door stikstofgas over de met CO2 verzadigde kleikorrels te leiden. Een andere methode maakt gebruik van een gesloten kamer waarin de klei vacuüm wordt getrokken. Dit heeft als voordeel dat het relatief zuivere CO2 oplevert die bijvoorbeeld kan worden gebruikt in kassen. 


In februari 2024 staat de testfase gepland bij een installatie die een paar kubieke meter biogas per uur produceert. De zuivering van het biogas vindt plaats in een paar één tot twee meter lange cilinders met een diameter van ongeveer 25 centimeter, gevuld met kleikorrels. De nieuw ontwikkelde methode zal het biogas zuiveren tot minstens 90% methaan. Na enkele maanden hopen de onderzoekers genoeg informatie verzameld te hebben om te beslissen of de methode op grote, industriële schaal getest kan worden.

Bron: UToday, 15/01/2024
Publicatie: 01-03-2024