'Afzet van natte pluimveemest wordt duurder'
Het initiatief voor de installatie in Wijster kwam ooit van leghennenhouders die de natte pluimveemest van hun bedrijf moeilijk konden afzetten. Om de vergister te kunnen realiseren, is er veel van deze mest gecontracteerd. Die mest neemt Green Create nog steeds af, maar het verwerken gaat met veel hogere kosten gepaard dan het verwerken van droge mest.
Pluimveehouders die natte mest leveren, betalen nu nog minimaal 4 euro per ton. Dit is te weinig stelt Wentink. Hij verwacht dat dit tarief de komende maanden zal stijgen naar gemiddeld 10 euro per ton. De transportkosten zijn de afgelopen 3 jaar met meer dan 20% gestegen. Bovendien wordt er bij de afvoer van digestaat meer water getransporteerd na het vergisten van natte pluimveemest. Verder is de opslag duurder.
Vleeskuikenhouders ontvangen afhankelijk van de afstand tot de pluimveemestvergister, de duur van de afspraak, de kwantiteit en het droge stofgehalte tussen de 0 en 10 euro per ton. Daarbij gaat het om mest met een droge stofpercentage dat tussen de 55% en 80%. Bovendien is de mest vrij van grit. Van het grit in mest van legpluimvee hebben diverse onderdelen van een mestvergister behoorlijk te lijden.