Acht kanshebbers voor Dutch Dairy Challenge 2024
De volgende acht melkveehouders maken kans om tot winnaar van de Dutch Dairy Challenge 2024 te worden uitgeroepen:
1. Pieter Hoenderken en Robin Walvoort, Doetinchem – Healthy Cow
Door middel van het koppelen van data van verschillende leveranciers, met behulp van kunstmatige intelligentie, aangevuld met meerdere algoritmes, moet het volgens de melkveehouder mogelijk zijn om een voorspelling te doen wanneer een koe ziek wordt. Er wordt onder meer rekening gehouden met weidegang, activiteit, melkproductie- en kwaliteit.
2. Stan Bosman, De Krim – Shitterend
In dit idee wordt de bodem als een luchtwasser gebruikt. Via een drainagesysteem wordt lucht in de bodem geblazen. Het ammoniak komt vrij voor de wortels en methaan kan in de bodem worden omgezet in CO2 en water.
3. Leo Kool, Stolwijk – Grip op koeien voeren
De melkveehouder wil een applicatie ontwikkelen waardoor informatie uit KringloopWijzer altijd actueel beschikbaar zijn, zodat er gerichter gestuurd kan worden in het management.
4. Cor de Groot, Rossum – Natuur Balans
Het idee van De Groot is om de stal in te richten op een diervriendelijke manier waarbij de dunne en dikke fractie van mest gelijk gescheiden kunnen worden. De dikke fractie wordt gebruikt om energie uit te halen. Het overgebleven substraat wordt gebruikt voor de bodem op het land.
5. Peter van Roessel, Haarsteeg – Mest zo snel mogelijk uit de stal
Het idee is om mest zo snel mogelijk uit de stal te halen en gasdicht op te slaan, zodat er zo min mogelijk methaan en ammoniak kan vrijkomen. Daarnaast wordt in dit idee via een minivergister en gasverwerkingsinstallatie het gas geschikt gemaakt om als groen gas toe te voegen aan het gasnet.
6. Bram Romme, Etten-Leur – Holycow
Deze jonge melkveehouder maakt video's voor TikTok om extra draagvlak te creëren voor de sector. Hij wil daarbij een professionaliseringsslag maken waardoor hij echt de verbinding kan leggen tussen sector en burgers.
7. Chris van der Vegt, Wolvega - Ozon Runderklauwreiniger
Ozon wordt ingezet als desinfectant voor klauwinfecties en uiereczeem. In Nederland worden vaak kopersulfaat en formaline gebruikt in klauwbaden om de bacteriën te doden. Daar is dit een alternatief voor.
8. Harm en Maartje van Kessel, Mill – Mest: de nieuwe grondstof
Het idee is om struviet te winnen uit rundermest. Mest wordt hiermee 'opgewaardeerd' tot hernieuwbare bron van fosfaat. Door met name fosfaat uit de mest te onttrekken, kan er meer stikstof en kali worden bemest en hoeft er minder kunstmest te worden gebruikt.