Mark Rutte lobbyt voor RENURE

Het pleidooi voor introductie van kunstmestvervangers is doorgedrongen tot de hoogste regionen van de Europese Commissie. Onze premier Mark Rutte heeft een brief gestuurd naar Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, met het verzoek om snel voortgang te maken met de positieve besluitvorming in Brussel.

Al geruime tijd, zo’n vijftien jaar, wordt er gewerkt aan RENURE. Hoewel Nederland zijn ambitie duidelijk heeft gemaakt in het huidige (door Brussel beoordeelde) Nitraatactieplan, en hoewel het Europese Parlement vorig jaar een resolutie heeft aangenomen om het snel te erkennen, stokt het bij de goedkeuring door de Europese Commissie. Deze goedkeuring is nodig omdat het een afwijking is van de bepaling in de Nitraatrichtlijn die stelt dat er maximaal 170 kg stikstof uit dierlijke mest mag worden toegepast per hectare. De Nitraatrichtlijn, stammend uit 1991, wordt dit jaar overigens geëvalueerd, waarbij al is aangegeven dan men wil kijken hoe gerecyclede meststoffen meer kunnen worden gebruikt.
Voor de landbouw is het belang van RENURE aanmerkelijk toegenomen door maatregelen als afbouw derogatie, teeltvrije bufferstroken en de aanwijzing van NV-gebieden.

Omdat we niet snel genoeg verder komen heeft premier Rutte nu dus een brief geschreven aan Von de Leyen.
„Dit is een duidelijke win-winsituatie voor boeren, het klimaat en het milieu”, schrijft Rutte in zijn brief. „Het is begrijpelijk dat dit een zorgvuldige afweging vereist, en dat heeft onze volledige steun, echter we mogen geen tijd verliezen en dringen er daarom bij u op aan om mogelijke tussenoplossingen mogelijk te maken om Renure toe te staan. (…) Wij zijn ervan overtuigd dat Renure een praktische en concrete oplossing biedt die de groene transitie en boeren op korte termijn kan helpen.” En: “De transitie van synthetische naar biobased fertilizers zal bijdragen aan de strategische autonomie van de Europese Unie, en aan het verminderen van de blootstelling van boeren aan prijsschommelingen door geopolitieke instabiliteit in de wereld.”

Binnen de burelen van de Europese Commissie zijn de aarzelingen overigens nog niet weg, zo valt te lezen in de geraadpleegde media. Men vreest dat dit een excuus c.q. geitenpaadje is om andere problemen in de landbouw niet aan te hoeven pakken. Liever ziet men dat we de veestapel fors inkrimpen. Rutte schrijft hierover: „Boeren in heel Europa zijn op constructieve wijze aan deze transitie begonnen, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor voedselzekerheid. Veel boeren hebben echter ook te maken met kleine marges en hoge administratieve lasten, wat resulteert in zorgen over hun levensonderhoud en een afnemend draagvlak voor de groene transitie. Zij verdienen onze volledige steun.”

Onder leiding van Von der Leyen heeft de Europese Commissie een koerswijziging ingezet. De verwachting is dat de nieuwe Europese Commissie afscheid neemt van de aanpak van belasten, verbieden en saneren.

Bronnen:
Telegraaf: “Rutte in de bres voor boeren
Boerderij: “Europese scepsis zit kunstmestvervanger RENURE in de weg
Nieuwe Oogst: “Rutte versterkt pleidooi voor kunstmestvervangers
Financial Times: “Why Von der Leyen’s nomination kick-starts the EU election campaign”

Mark Rutte lobbyt voor RENURE
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 23-02-2024