Verplicht inwerken van drijfmest op bouwland in Vlaanderen

Op vrijdag 16 februari is ook in Vlaanderen het nieuwe bemestingsseizoen van start gegaan. In afwachting van een nieuw mestactieplan MAP 7 blijven de maatregelen uit het zesde mestactieplan MAP 6 van kracht. Er is wel een nieuwe regel voortgekomen uit het stikstofdecreet. Om de emissies te beperken, moet drijfmest op niet-beteelde landbouwgrond voortaan onmiddellijk worden ingewerkt. Ook ureumhoudende kunstmeststoffen moeten onmiddellijk ingewerkt worden. Alternatieven zijn toedienen via injectie of gebruikmaken van ureaseremmers.

Net als in 2023 is er in 2024 in Vlaanderen geen derogatie mogelijk op de bemestingsnormen. De Europese Commissie laat dit niet toe door de slechte waterkwaliteit in een groot deel van Vlaanderen. De maximale bemestingsnormen van 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest blijven van kracht.


Onmiddellijk inwerken betekent dat het spreiden en inwerken van de meststoffen ofwel in één werkgang gebeurt, ofwel met twee vervoerscombinaties. Dat wil zeggen dat op hetzelfde perceel al een tweede vervoerscombinatie aanwezig is bij de start van het spreiden van de meststoffen, zodat onmiddellijk gestart kan worden met het onderwerken van de meststoffen nadat de eerste mesttank leeg is.


Bij bemesting op grasland worden dierlijke en andere meststoffen zo emissiearm mogelijk toegediend via zode-injectie, zodenbemester of sleufkouter. Tot 1 januari 2028 kan dat ook nog met sleepslangtechniek. Op grasland dat gescheurd zal worden, moeten de meststoffen ook direct ingewerkt worden na het spreiden. Op beteelde landbouwgronden die geen grasland zijn, kunnen de meststoffen aangewend worden met mestinjectie, zodenbemester, sleufkouter of sleepslangtechniek.


De regels rond de minimumafstand van 5 meter tot waterlopen, waterbekkens, waterlichamen en moerassen blijven hetzelfde. In gebieden die deel uitmaken van het Vlaams Ecologisch Netwerk en op steile hellingen bedraagt die afstand 10 meter. Percelen in natuurgebied waar de norm van 2 grootvee-eenheden per hectare op jaarbasis van toepassing is, mogen niet worden bemest. Er is alleen begrazing door maximaal 2 grootvee-eenheden per hectare toegestaan.

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, 16/02/2024
Publicatie: 22-02-2024