Zeeuws-Vlaanderen aan de slag met monomestvergisting
Het project is een samenwerking van een groep veehouders en het bedrijf Colsen, en wordt ondersteund door ZLTO. De initiatiefnemers willen de veehouderij in Zeeuws-Vlaanderen verduurzamen door een combinatie van stalaanpassingen bij de circa vijftig melkveehouders in het gebied en twee collectieve mestverwaardingsinstallaties.
In deze installaties wordt dagverse mest thermofiel vergist en wordt uit het digestaat de ammoniak gestript. Het gestripte digestaat gaat retour naar de veehouders. Het geproduceerde groene gas zal in het regionale gasnet worden geïnjecteerd.
Door deze nieuwe wijze van veehouderij wordt in de stal reeds 40 à 45% ammoniak gereduceerd, en de ammoniakemissie tijdens opslag en aanwending zal met meer dan 90% dalen. Ook wordt wordt ruim 25% van de methaanemissie voorkomen. Ruim 60% van de ammoniak in de mest, waarvan een deel dus anders naar het milieu verloren zou gaan, wordt omgezet in een kunstmestvervanger (RENURE).
De milieuwinst wordt per installatie:
- 78 ton ammoniak reductie = 12 % van de provinciale doelstelling voor Zeeland;
- 900.000 m3 groen gas in het regionale gasnet geïnjecteerd (is tevens 2.670 ton CO2 reductie);
- 667 ton RENURE (is tevens 380 ton CO2 reductie);
- Aanvullende reductie broeikasgassen door lagere emissies uit stallen en tijdens mestopslag en -aanwending en door minder transportkilometers.
Met deze maatregelen wordt de veehouderij in Zeeuws-Vlaanderen klimaatneutraal, wordt een deel van de doelstellingen uit het NPLG behaald en wordt een boost gegeven aan de energietransitie en de verplichte bijmenging van groengas in het aardgasnet.
Op 13 maart wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor veehouders, media en andere geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomst zal ook gedeputeerde Wilfried Nielen een toelichting komen geven op de positie van de provincie Zeeland op dit vlak.
Voor meer informatie of als u deze bijeenkomst zou willen bijwonen kunt u een mail sturen naar biogashulst@colsen.nl.
Het initiatief wordt ook op de conferentie Manuresource besproken via een ronde tafelgesprek.