Greenpeace wil nieuwe Vlaamse mestactieplan aanvechten

Milieuorganisatie Greenpeace vindt het Vlaamse mestactieplan MAP6 in zijn huidige vorm zijn doel voorbijschiet. Woensdag 22 mei wil de Vlaamse regering het nieuwe mestactieplan goedkeuren, maar volgens Greenpeace volstaat het plan niet. De organisatie vindt dat de Vlaamse veestapel ingekrompen moet worden. De organisatie heeft een interactieve kaart gepubliceerd over de watervervuiling in elke Vlaamse gemeente en hoeveel dieren de lokale veehouderij daar telt.
Greenpeace stelt dat de intensieve veehouderij in Vlaanderen leidt tot watervervuiling, mestoverschotten en uitstoot van veel ammoniak. Door minder dieren te houden, kan er minder en gerichter worden bemest met een betere waterkwaliteit tot gevolg. De organisatie vindt dat het milieu en de landbouwsector beiden meer baat hebben bij een mestactieplan dat de oorzaken van de slechte waterkwaliteit grondig aanpakt.

Industriƫle veehouderijbedrijven moeten milieuvriendelijker werken en er is een kleinere veestapel nodig in Vlaanderen. In het MAP6 wordt opnieuw gekozen voor een complexe, technische aanpak die het probleem niet bij de bron aanpakt, en focust op symptoombestrijding, stelt Greenpeace. Als het mestactieplan in zijn huidige vorm toch wordt goedgekeurd, zal de organisatie zijn bezwaren formeel aankaarten bij de Europese Commissie en bekijken welke juridische opties er zijn om het besluit aan te vechten.

De Belgische Boerenbond stelt dat de afbouw van de veestapel niet bijdraagt aan een betere waterkwaliteit. Uit een wetenschappelijke studie in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij bleek dat niet de productie van dierlijke mest, maar het gebruik van alle soorten mest inclusief kunstmest de waterkwaliteit bepaalt. Hoe men bemest, hoeveel en wanneer men bemest is cruciaal. Het aantal dieren in de veestapel staat daar los van aldus de landbouworganisatie. "In het MAP6 worden criteria voor bemesting vastgelegd om te komen tot verbeterde meetresultaten. Het mestactieplan dat nu op tafel ligt, werd al goedgekeurd door de Europese Commissie en omvat diverse aanscherpingen. Voor Boerenbond is het cruciaal dat MAP6 er komt", zegt voorzitter Sonja De Becker.
Bron: De Standaard / Boerenbond, 20/05/2019
Publicatie: 20-05-2019