'Lagere stikstofgebruiksnorm zal veel impact hebben'

In december wees het ministerie van LNV nieuwe nutriënten verontreinigde gebieden aan. In deze gebieden wordt de stikstofgebruiksnorm dit jaar met 5% en volgend jaar met 20% verlaagd voor alle gewassen. Deze verlaging zal veel impact hebben voor veel teelten, stelt Gerard Velthof, de voorzitter van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet die het ministerie van LNV over het mestbeleid adviseert.

"In het zuidelijk zandgebied was er voor de uitspoelingsgevoelige teelten al een korting van 20%. Daar komt nu nog 20% bij. Daarmee liggen de stikstofgebruiksnormen veel lager dan het landbouwkundige bemestingsadvies. Dan wordt het risico op minder gewasopbrengst of een mindere kwaliteit wel groter."


Velthof noemt het een zware maatregel waarbij niet is ingezoomd op de problemen. "In 2014 was de 20% korting gericht op de uitspoelingsgevoelige gewassen in gebieden waar het nitraatgehalte in het grondwater te hoog was. Nu geldt de generieke maatregel in het hele nutriënten verontreinigde gebied. Ook gewassen als grasland of tarwe, waar geen of beperkt nitraatproblemen zijn, krijgen een lagere norm. Dat is niet gebaseerd op enig wetenschappelijk inzicht. Er zijn ook  gebieden waar stikstofmaatregelen zijn opgelegd, terwijl fosfor het probleem is. Dat kan zelfs averechts werken."


"De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet werkt aan een advies over alternatieve maatregelen. Oppervlakkige afspoeling van fosfor en stikstof naar oppervlaktewater verloopt wel snel. Bufferstroken zijn daarvoor vaak een effectieve maatregel. De verschillen tussen percelen zijn bij fosfaatafspoeling heel groot. Als je de hotspots voor fosfaatuitspoeling kan vinden, kan je specifieke maatregelen nemen. Denk aan uitmijning, bekalken kan een optie zijn of een bredere bufferstrook bij dat soort percelen.”

Bron: Boerderij, 13/02/2024
Publicatie: 15-02-2024