'Grasland kan heel veel stikstof opnemen'

“Grasland kan heel veel stikstof opnemen, ook echt meer dan 170 kilo, wel 250 kilo of meer. Het is niet zo dat verlaging van de dierlijke mestgift en opvulling van de norm door kunstmest op grasland leidt tot verbetering van de waterkwaliteit. Beweiding leidt wel tot een hoger risico op uitspoeling. Als grasland wordt omgezet naar bouwland en er uitspoelingsgevoelige teelten worden geteeld, zal het leiden tot meer uitspoeling in plaats van minder", Dat zegt voorzitter Gerard Velthof van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet als hem gevraag wordt naar het wegvallen van de derogatie in 2026.

Velthof stelt vast dat er verschillende manieren zijn om het mestoverschot te verkleinen. “De meest logische eerste stap is om via het voerspoor de stikstofexcretie van vee te verlagen. Ook de toelating van Renure als kunstmestvervanger kan bijdragen aan een oplossing. Maar ook als dat gebeurt, wordt het zomaar op grote schaal gebruikt, waarschuwt hij. De meststof moet ook geproduceerd worden en dat is kostbaar. Nieuwe mestverwerkingstechnieken kunnen ook bijdragen, al zijn er nog weinig technieken gericht op stikstof en is het de vraag of er markt is voor stikstofrijke mestverwerkingsproducten.


Het zal een grote uitdaging zijn om aan de voorwaarden uit de derogatiebeschikking van het zevende Actieprogramma te voldoen. De fosfaatexcretie moet nog met 10% omlaag en de stikstofexcretie nog met 6%. Daarvoor zijn eigenlijk maar twee manieren: via het voer of met krimp van de veestapel. Dat laatste zou niet alleen goed zijn voor de waterkwaliteit, maar ook voor de ammoniakuitstoot, de uitstoot van methaan en lachgas, voor de mestmarkt en kringlooplandbouw. Je zou wensen dat het geleidelijk kon, maar dan had je al in het verleden moeten beginnen. Nu wordt alles heel urgent.”

Bron: Boerderij, 13/02/2024
Publicatie: 15-02-2024