Maatschap ervaart veel voordelen van investering in stikstofkraker
Om mest te bewerken met de Gazoo is, naast de installatie zelf, ook een mestscheider en een microfilter nodig, en buffersilo’s voor zowel dunne fractie als de vloeibare kunstmest die de installatie produceert. De eerste stap in de Gazoo is onttrekking van ammoniak uit de dunne fractie door verdamping via warmte, en pH-verhoging en door toevoegen van natronloog. In de tweede stap wordt gebonden ammoniak met een zuur omgezet in vloeibare kunstmest. Afhankelijk van het gebruikte zuur bevat deze meststof 5% tot 10% stikstof.
De stikstofkraker op het bedrijf uit Zwolle draait vanaf februari 2023. Het melkveebedrijf had al een mestscheider met een aparte opslag voor de dunne fractie. De maatschap beschikt nu over vier meststromen: gewone drijfmest, vloeibare stikstof uit de kraker, rest- of mestwater en dikke fractie. Voor de aanwending van de eigen vloeibare stikstof schaften de onderneming een precisiebemester op gps aan. Maatschap Poppe investeerde 200.000 euro in de stikstofkraker, een opslagtank voor dunne fractie en twee opslagsilo’s voor vloeibare kunstmest. De precisiebemester kostte 45.000 euro.
Ongeveer de helft van de dikke fractie gebruiken de melkveehouders als vulling van de ligboxen. De andere helft van de dikke fractie wordt gemengd met de vaste mest afkomstig uit de kalverhuisvesting. Het grootste deel daarvan wordt in het eigen bedrijf benut. De mestafzet blijft nu beperkt tot ongeveer 1.000 kuub vaste mest of drijfmest. In het verleden was dat circa 5.000 m3 per jaar. Dat kostte in 2022 ruim 100.000 euro en in de huidige mestmarkt zou dat nog veel meer zijn. Ook kocht het bedrijf jaarlijks 80 ton kunstmest en ook daar wordt nu fors op bespaard.