'Extra groen gasproductie betekent ook extra volume aan digestaat'

Extra groen gasproductie betekent ook een extra volume aan digestaat. Hoe dat digestaat geplaatst kan worden zou extra aandacht moeten krijgen bij de overheid. De benadering en regels over mest kent tussen de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opmerkelijke verschillen, constateert Jaap Uenk, eigenaar van adviesbureau Mestem.

Voor de productie van groen gas, biobrandstoffen en waterstof is biogas uit mestvergisting een belangrijke basisgrondstof. De energietransitie is het beleidsterrein van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie bereidt een bijmengverplichting van groen gas voor energieleveranciers voor bij de gaslevering aan de bebouwde omgeving. Mest is hiervoor de belangrijkste bio-grondstof.


Nieuwe spelers op de mestmarkt zoals Shell en Vitol bouwen grote industriële installaties voor de productie van groen gas, biobrandstoffen en waterstof. Voor groen gascertificaten moet deze productie plaatsvinden in Nederland. De energieconcerns zijn belangrijk als afzetkanaal voor mest. Dit gebeurt op het moment dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit juist de mestproductieplafonds voor fosfaat en stikstof voor de veehouderij verlaagt.


Voor het digestaat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nauwelijks aandacht, constateert Uenk. Energieleveranciers hebben de mogelijkheid om alle kosten van de bijmengverplichting door te berekenen in de prijs aan eindgebruikers. Dat geldt ook voor hun kosten voor verwerking en afzet van het digestaat. Groen gas producerende veehouders en mestintermediairs kunnen dit niet.


Kapitaalkrachtige concerns zouden het digestaat kunnen verwerken tot hoogwaardige eindproducten, maar daar zijn ze niet toe verplicht. Ze hebben geen verwerkingsplicht. Veehouders en mestintermediairs die zorgen voor de mestaanvoer zullen bij mestlevering zouden dit overigens wel van de concerns kunnen eisen. Een grote extra vraag naar mest is in dat opzicht gunstig voor de mestafzetkosten voor veehouders.

Bron: Boerenbusiness, 30/01/2024
Publicatie: 01-02-2024