Honderden aanvragen voor SDE++ voor monomestvergistingsinstallaties
De SDE++biedt een financiële basis voor de exploitatie een vergistingsinstallatie. Het geeft garantie op een opbrengst van minimaal het bedrag waarop binnen de SDE++ is ingeschreven ten aanzien van de inkomsten per geproduceerde energie-eenheid groengas of stroom in combinatie met warmte. Toekenning van de steun via SDE++ is vaak ook voor banken een voorwaarde bij het financieren van een project. Voor bedrijven met een positieve beschikking geldt dat zij 4 jaar de tijd hebben om het project daadwerkelijk te realiseren.
In 2023 lag voor groengas het maximale gegarandeerde tarief op 1,48 euro per m3 en voor stroom en warmte was dat ruim 0,20 euro per kilowattuur. Er zijn duidelijke signalen dat de SDE++ in 2024 gunstiger zal worden voor bedrijven met een kleinere omvang. Wat de exacte bovengrens wordt qua omvang en het exacte subsidiebedrag is nog niet bekend. Wel zal de voorwaarde blijven dat er vooraf een vergunning voor een installatie moet zijn verleend. Waar in 2023 de vergunning voor een monomestvergistingsinstallatie gemiddeld binnen circa zes maanden werd verleend, zal die termijn in 2024 mogelijk langer zijn vanwege de Omgevingswet.
In 2024 zal ook meer bekend worden over de bijmengverplichting voor energiebedrijven die gas leveren. De doelstelling van de overheid is dat in 2030 minimaal 20% groen gas gebruikt wordt door de gebouwde omgeving. Het doel is om deze bijmengverplichting dit jaar te verankeren in een wet, waarbij de bijmengverplichting start in 2025 of 2026 en geleidelijk oploopt naar 20% in 2030. Op dat moment ontstaat er waarschijnlijk een tekort aan groen gas, wat ervoor kan zorgen dat de groen gascertificaten fors in waarde gaan stijgen.