'Melkveehouder kan inspelen op lagere bemestingsnormen'
Een melkveehouder kan de gevolgen beperken door minder eiwit in het rantsoen. Dan belandt er minder stikstof in de mest en hoeft er minder mest afgevoerd te worden. Ook het aanhouden van zo min mogelijk jongvee en een goed melkproductieniveau, beperken de mestkosten per kilogram melk.
Daarnaast is planmatig bemesten van belang. Door analyses van mest en grond is het mogelijk om een nauwkeurige match te maken tussen de vraag en het aanbod van mineralen. Het is belangrijk goed na te gaan waar en wanneer mest optimaal benut wordt en de drijfmest netjes toe te dienen..
Vlinderbloemigen zoals klavers en kruiden brengen op een natuurlijke wijze stikstof in de bodem. Met name op de schrale percelen is de slagingskans groot. De daar bespaarde stikstof in drijfmest kan dan elders in het bedrijf gebruikt worden.
Door slim te beweiden en daarmee vroeg in het voorjaar te starten bijvoorbeeld in de vorm van meerdere keren per dag korte periodes wordt een hoge grasopname per uur gerealiseerd, waarbij de mest in de wei beperkt blijft.
Technische mogelijkheden als water druppelen op de mestgang, een koetoilet, een stikstofstripper en ook mestvergisting zijn de moeite waard om voor een melkveebedrijf te overwegen.