Rabobank verwacht veel van mestvergisting op behoorlijke schaal

Hans van den Boom, manager Bedrijfsontwikkeling en duurzaam ondernemen binnen de Rabobank verwacht veel van mestvergisting in de veehouderij. Het biedt kansen voor het verminderen van de emissies van ammoniak en methaan en kan veehouders extra inkomsten bezorgen. Veel veehouderijbedrijven hebben binnen 15 jaar een vergister of leveren mest af om deze elders te laten vergisten. Van den Boom schetste dat beeld tijdens een symposium van het Nederlands Centrum Mestverwaarding op donderdag 18 januari in Zwolle.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie dat in 2030 verplicht minimaal 20% groen gas wordt gemengd bij het gebruikte aardgas van fossiele bronnen. Veel bedrijven binnen de energie- en brandstofsector zijn om die reden bereid om te investeren in groen gasprojecten. Daarmee gaat de waarde van groen gascertificaten sterk stijgen, voorziet Van den Boom.


Rabobank adviseert bedrijven die willen investeren in een monomestvergister uit te gaan van een minimale capaciteit van 15.000 ton mest op jaarbasis. Van den Boom ziet minder perspectief voor  het vergisten van mest op kleinere schaal en het collectief opwaarderen van het biogas tot groen gas. De bouw van een serie kleine vergisters vergt een aanmerkelijk hogere investering dan de bouw van één grote installatie en ook de exploitatiekosten zijn hoger.

Bron: Boerderij, 22/01/2024
Publicatie: 23-01-2024