Openbare raadpleging Nitraatrichtlijn

De Europese Commissie gaat dit jaar de Nitraatrichtlijn, de basis voor ons mestbeleid, evalueren. U kunt tot 8 maart uw mening hierover geven via een openbare consultatie.

De Nitraatrichtlijn stamt uit 1991 en is de basis van het Nederlandse mestbeleid. Iedere vier jaar maakt de Nederlandse overheid een Nitraatactieplan en dit plan is weer de basis voor de gebruiksnormen, voorschriften en andere regels in het mestbeleid.
Eén van de bepalingen in de Nitraatrichtlijn is dat er maximaal 170 kg stikstof uit dierlijke mest mag worden aangewend per hectare. Via de derogatie en bijvoorbeeld ook de pilot Mineralenconcentraat zijn er (nog) ontheffingen van deze norm. Ook RENURE (kunstmestvervangers) is een afwijking van deze standaardnorm van 170 kg N/ha.

Op dit moment is er dus een proces om de Nitraatrichtlijn te evalueren. Voldoet de Nitraatrichtlijn nog? Gekeken wordt naar doeltreffendheid, efficiëntie (inclusief de sociaal-economische gevolgen), relevantie en coherentie (ook in relatie tot andere maatschappelijke doelen) en ‘EU-meerwaarde’ (of EU-regelgeving voldoende toevoegt aan wat lidstaten zelf al doen).

Consultatie
Een onderdeel van de evaluatie is een openbare raadpleging (consultatie), waarmee de mogelijkheid wordt geboden om een eigen visie te geven. Doelgroepen voor deze externe inbreng zijn betrokken bedrijven, overheden, NGO’s en andere professionals.
Tot 8 maart is het mogelijk om uw gedachten over de Nitraatrichtlijn te geven. Dit kan via deze link. U kunt uw reactie gewoon in het Nederlands geven.

Openbare raadpleging Nitraatrichtlijn
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 12-01-2024