Rekentool maakt effecten van afbouw derogatie beter inzichtelijk

PPP-Agro Advies heeft een tool ontwikkeld waarmee het adviesbureau de financiële gevolgen van de derogatieafbouw voor een melkveebedrijf kunnen berekenen. De tool maakt gebruik van de getallen uit de Kringloopwijzer 2022. De applicatie gaat uit van twee variabelen: kosten voor mestafzet en het efficiënt omgaan met land. Uitgangspunten daarbij zijn opbouw veestapel, oppervlakte grond, kilogrammen melk per koe, het gemiddeld ureumgetal en de hoeveelheid stikstof per koe. 

In de meststoffenwet wordt aangehouden dat een kuub drijfmest ongeveer 4 kilo stikstof bevat. De mest wordt bij afvoer bemonsterd en dan blijkt het lastig om dat gehalte daadwerkelijk te halen, zeker wanneer een bedrijf ook spoelwater op de mestput loost. Een bedrijf zal in toekomst voldoende mest in de opslag moeten hebben om op het gewenste ogenblik ook voldoende af te kunnen voeren. Dat zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat veehouders afzien van beweiding.


Verder rijst de vraag hoe de ondernemer nog aan voldoende mest komt om in het voorjaar op het eigen bedrijf over het land uit te kunnen rijden. Dat heeft op termijn consequenties voor het fosfaat-, kali- en organische stofgehalte van de bodem. Afzet van mest kan wel worden gecompenseerd door aankoop van kunstmest om dezelfde hoeveelheid en kwaliteit ruwvoer te kunnen oogsten, maar dat betekent extra kosten. 


Het zijn aspecten bij de afbouw van derogatie waardoor de kostprijs per kilo melk van een bedrijf fors kan stijgen. Met de tool wil PPP-Agro Advies inzicht geven in die effecten en daarnaast ook hoe de boer dit financieel kan opvangen door binnen het bedrijf specifieke maatregelen te treffen.

Bron: PPP-Agro Advies, 11/01/2024
Publicatie: 11-01-2024