Adema wil besluit over ‘nutriënten verontreinigde' gebieden niet herzien
Voor de huidige bepaling van de landbouwbijdrage voor de aanwijzing van ‘met nutriënten verontreinigde' gebieden gebruik gemaakt van gegevens, die beschikbaar zijn op het niveau van het waterschapsbeheergebied, uit een analyse die landelijk overal op dezelfde manier is uitgevoerd. Daarmee is geborgd dat de aanwijzing in alle gebieden in Nederland wordt gebaseerd op een uniforme, landelijk beschikbare dataset.
Bepaalde waterschappen beschikken over meer gedetailleerde en meer recente gegevens voor wat betreft bronnenanalyses, maar andere waterschappen beschikken hier niet over, en dus zijn deze gegevens er niet voor heel Nederland. Daarbij is de methode waarop de betreffende waterschappen dit hebben uitgevoerd niet gelijk. Zo zijn er verschillen in de omvang van het geanalyseerde gebied, de periode die is onderzocht en is de analysemethode is verschillend.
Wanneer Adema de motie zou uitvoeren ontstaat er volgens hem rechtsongelijkheid. De aanwijzing van de ‘met nutriënten verontreinigde' gebieden is bovendien een implementatie van een bindende bepaling van de derogatiebeschikking en is in zijn geheel afgestemd met de Europese Commissie. Het nu wijzigen van een deel van de al gepubliceerde aanwijzing zou betekenen dat van de met de Europese Commissie afgestemde aanwijzing wordt afgeweken. Daarmee wordt de gemaakte afspraak niet nagekomen.
Adema vreest dat hij met een wijziging achteraf de gehele aanwijzing op het spel zet, en dat daarmee het risico ontstaat dat heel Nederland als ‘met nutriënten verontreinigde' gebied moet worden aangewezen zoals ook is bepaald in de derogatiebeschikking. De gevolgen hiervan voor de agrarische sector en de al zeer gespannen mestmarkt zouden zeer ingrijpend zijn.
Het tweede verzoek in de motie van de SGP om de bronnenanalyses te actualiseren, voert de minister wel uit. In samenspraak met de waterschappen en provincies, wil hij dit zo snel mogelijk uit laten voeren zodat deze analyse ten behoeve van het traject richting het achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn is afgerond. Alle bronnen zullen daarvoor geactualiseerd moeten worden.