Mest wordt ook behoorlijke kostenpost voor melkveebedrijven

Veel melkveehouders komen in het nauw met hun mestafzet als gevolg van de invoering van bufferzones en de afbouw van derogatie. Dit jaar was het bovendien erg nat in het voorjaar. Op akkerbouwbedrijven werd dit voorjaar naar schatting 20% minder dierlijke mest aangewend. Er zijn al melkveebedrijven die in extra mestopslag investeren omdat ze hun mest niet op het gewenste moment kwijt kunnen.

De mestafzetprijs voor melkveebedrijven varieert van 20 euro tot 29 euro per kuub, afhankelijk van het mestaanbod en transportafstand. In de Achterhoek en Friesland zijn de kosten het hoogst, door respectievelijk lange transportafstanden en een groot aanbod van runderdrijfmest. In gebieden met melkvee en akkerbouw kost mestafzet minder.


In 2026 heeft Nederland door afschaffing van derogatie 55 miljoen kilo minder gebruiksruimte voor stikstof uit dierlijke mest. Er is dan meer mest over dan wat er nu wordt geëxporteerd. Het gaat om 27 miljoen kilo stikstof, die niet plaatsbaar is. Dat komt overeen met 6 miljoen ton rundveedrijfmest.


Flynth voorziet daardoor een kostenstijging van gemiddeld 2 euro per 100 kilo melk voor extra mestafvoer en aanvulling met kunstmest. Alfa Accountants becijferde dat een gemiddelde melkveebedrijf 30.000 euro extra kosten heeft door verlies van derogatie.

Bron: Melk van het noorden, 19/12/2023
Publicatie: 20-12-2023