Nieuwe Deense techniek breekt methaan razendsnel af

Deense onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben samen met het bedrijf Ambient Carbon een techniek ontwikkeld waarbij met gebruik van licht en chloor methaan uit de lucht te verwijderen. In een reactor worden chlooratomen gevormd door UV-licht die vervolgens reageren met methaangas. De wetenschappers hebben over het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters. 

Methaan kan worden verbrand als de concentratie ervan hoger is dan 4%. Maar de meeste door mensen veroorzaakte emissies ligt de concentratie onder de 0,1% en dan is verbranden geen optie. Om methaan uit de lucht te verwijderen, bouwden de onderzoekers een reactor waarin een kettingreactie van chemische verbindingen plaatsvindt, waardoor uiteindelijk het methaan wordt afgebroken en een groot deel van het gas uit de lucht wordt verwijderd. 


De onderzoekers bedachten een methode die het natuurlijke afbraakproces van methaan simuleert, maar waarbij het proces  aanzienlijk wordt versneld. Het systeem breekt methaan 100 miljoen keer sneller af dan in de natuur. De methode werkt door chloormoleculen in een reactiekamer met methaangas te brengen. Vervolgens schijnen de onderzoekers UV-licht op de chloormoleculen. De energie van het licht zorgt ervoor dat de moleculen zich splitsen en twee chlooratomen vormen.


De chlooratomen reageren met een waterstofatoom uit methaan, dat vervolgens uit elkaar valt en ontleedt. Het zoutzuur dat ontstaat wordt opgevangen en gerecycled. Het methaan wordt omgezet in CO2, koolmonoxide en waterstof op dezelfde manier als het natuurlijke proces in de atmosfeer. De onderzoekers zien onder andere kansen voor de ontwikkeling van een ‘methaanreiniger’ die kan worden aangesloten op het ventilatiesysteem in een veehouderijstal.

Bron: University of Copenhagen, 18/12/2023
Publicatie: 20-12-2023