Aandeel biologische mest op biologisch bedrijf moet verder omhoog'

De biologische sector maakt in de praktijk nog deels gebruik van gangbare mest, gangbaar strooisel en grondstoffen voor biologische diervoeders die van buiten Europa afkomstig zijn. Daar willen bedrijven binnen de sector vanaf. De vereniging van Nederlandse biologische boeren Biohuis heeft een plan ontwikkeld om deze ‘ongewenste inputstromen’ af te bouwen.

In 2020 werd het verplichte percentage biologische mest voor bedrijven met een biologisch keurmerk verhoogd naar minimaal 70%. In 2024 gaat dat naar een aandeel van 80%. In de jaren daarna moet het percentage nog verder omhoog. Een ander voorstel is om verplicht te stellen dat champost uit de biologische paddenstoelenteelt ook volledig bij biologische telers wordt afgezet. Biohuis wil daarnaast dat biologische mest uitgezonderd blijft van de mestverwerkingsplicht.


Een ander aandachtspunt is het strooisel dat wordt gebruikt in de biologische veehouderij. In theorie is er jaarlijks 16.500 ton Nederlands biologisch stro beschikbaar. Dat is maar 15% van de totale behoefte in de diverse veehouderijsectoren. Om in de volledige strooiselbehoefte te voorzien, zou het biologisch graanareaal enorm moeten groeien. Dat is op korte termijn niet te verwachten en daarom zou er extra biologisch strooisel uit andere landen moeten. Een alternatief is dat er andere bronnen voor strooisel worden gebruikt.


Biohuis zou ook graag zien dat de biologische sectorminder afhankelijk wordt van de aanvoer van biologische veevoergrondstoffen  van buiten Europa. Biologisch geteelde soja komt vaak uit Azië of West-Afrika. Op dit moment komt minder dan 5% van de grondstoffen uit Nederland en 50% uit de Europese Unie. Ook alle andere landen in Noordwest-Europa zijn netto-importeurs van biologische diervoedergrondstoffen.


Vanaf 2030 zouden alle grondstoffen voor het mengvoer van biologische herkauwers uit geografisch Europa moeten komen. Voor de andere veehouderijsectoren wordt gewerkt aan het sluiten van een convenant met de veevoersector voor het afbouwen van niet-Europese grondstoffen.

Bron: Nieuwe Oogst, 14/12/2023
Publicatie: 15-12-2023