Boete voor 108 Vlaamse boeren die in 2021 niet aan de mestverwerkingsplicht voldeden
De mestverwerkingsplicht houdt in dat boeren in Vlaanderen die meer mest produceren dan ze mogen gebruiken op hun eigen grond, een deel van hun mest moeten laten verwerken door een erkende mestverwerker of exporteren naar het buitenland. De verplichting om mest te verwerken is afhankelijk van de omvang van het mestoverschot van het bedrijf en van de mestdruk in de gemeente waar een bedrijf gevestigd is. Dat is de hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest die geproduceerd wordt per hectare landbouwgrond in een gemeente. Hoe hoger de mestdruk, hoe hoger het percentage mest dat verwerkt moet worden.
Naast deze basismestverwerkingsplicht geldt er ook een verwerkingsplicht bij bepaalde overnames van nutriëntenemissierechten. De mestverwerkingsplicht wordt gecontroleerd door de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij, die ook mestverwerkingscertificaten uitreikt aan de mestverwerkers en de exporteurs. De landbouwers moeten jaarlijks aantonen dat ze voldoende certificaten hebben om aan hun mestverwerkingsplicht te voldoen. Als ze niet aan hun mestverwerkingsplicht voldoen, riskeren ze een geldboete.
Elk jaar laat de Mestbank weten hoeveel landbouwers twee jaar eerder niet aan hun mestverwerkingsplicht hebben voldaan. Dit jaar worden dus de cijfers van 2021 bekendgemaakt. In dat jaar gold voor 609 bedrijven de basismestverwerkingsplicht. De totale te verwerken hoeveelheid stikstof bedroeg 6,8 miljoen kilo stikstof. Zes boeren zijn op dit vlak hun verplichtingen niet nagekomen en worden beboet.
Daarnaast moest 1,9 miljoen kilo stikstof extra verwerkt worden door 852 bedrijven, in het kader van de extra mestverwerkingsplicht door overname van nutriëntenemissierechten met mestverwerking. In totaal kregen 100 ondernemers een boete opgelegd omdat ze hun verplichtingen op dat vlak niet zijn nagekomen. Twee boeren zijn hun verplichtingen niet nagekomen op beide vlakken: zowel de basismestverwerkingsplicht als de mestverwerkingsplicht na overname van nutriëntenemissierechten.
De 108 boeren die niet hebben voldaan aan hun mestverwerkingsplichten zijn daar over op de hoogte gebracht door de Vlaamse Mestbank. Samen moeten zij een bedrag van ruim 327.000 euro betalen. Bij 29 ondernemers is er sprake van herhaling van een overtreding. De betalingstermijn en de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt 30 kalenderdagen.