Boeren in Wijnjewoude willen gezamenlijk mest gaan vergisten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderschrijven dat een plan van 26 boeren in de regio Wijnjewoude om melkveestallen te voorzien van een nieuwe stalvloer en gebruik te maken van een vergister resulteert in een lagere ammoniakuitstoot. In het plan 'de Friese Drieslag' worden de roostervloeren worden vervangen door een dichte vloer die regelmatig schoon wordt geschoven. De mest gaat vanuit de opslagruimte eens in de vier dagen uitgereden naar een vergister. 

Het plan 'de Friese Drieslag' is onderdeel van het project 'Wijnjewoude Energieneutraal'. Daarbij is het streven om het Friese dorp volledig aardgasvrij te maken. Een van de ideeën is om daarvoor een vergister te bouwen. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben dat doorgerekend. Ze hebben een gemiddelde genomen van de 26 bedrijven. Dat betekent een bedrijf met ongeveer 100 koeien. Er verschillende scenario's, maar gemiddeld zal de ammoniakuitstoot met 46% dalen. Een belangrijk aspect is daarbij dat de mest snel uit de stal wordt gehaald.


Het plan is om de vergister in het buurtschap Lyts in de gemeente Opsterland te bouwen. De gemeente en provincie moeten nog besluiten nemen over de installatie. De boeren kiezen ervoor om de mest met vrachtwagens te laten vervoeren. De aanleg van een leidingensysteem maakt het project onvoldoende flexibel in hun ogen. De nieuwe stalvloer kost deelnemende veehouders circa 150.000 euro. Ze hopen daarbij op ondersteuning van de provincie of het Rijk. De hoop is om in 2024 de vergunningen rond te krijgen om in 2025 te kunnen starten met het vergisten van mest.


Meer informatie is te vinden in het rapport 'Berekeningen over emissies, massabalansen en economie bij gezamenlijke monomestvergisting: Scenariostudie voor energiecoöperatie Wijnjewoude'.

Bron: Omroep Fryslân, 05/12/2023
Publicatie: 06-12-2023