Geen aanpassing van excretieforfaits en openstelling van fosfaatbank

Minister Adema van LNV heeft besloten om de actualisatie van de excretieforfaits voor melkvee uit te stellen en voorlopig ook af te zien van het openstellen van de fosfaatbank. Verder geeft hij aan dat het percentage afroming bij transacties van fosfaatrechten mogelijk moet worden verhoogd. De minister vreest dat het anders niet lukt om in 2025 de mestproductie beneden het plafond te houden dat met de Europese Commissie is overeengekomen. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Vanaf 2022 mag de nationale mestproductie niet hoger zijn dan de 489,4 miljoen kilo stikstof en 150,7 miljoen kilo fosfaat en vanaf 2025 moet de nationale mestproductie met nog eens ongeveer 10% teruggebracht worden tot respectievelijk 440,0 miljoen kilo stikstof en 135,0 miljoen kilo fosfaat. Nederland is verplicht om de Meststoffenwet hierop aan te passen.


Adema zet in op een wetswijziging per 1 januari 2025 zodat daar het nationale mestproductieplafond in wordt vastgelegd, zoals dat vanwege de derogatiebeschikking vanaf 2025 van toepassing is. Voor het jaar 2024 wil hij een ministeriële regeling treffen zodat Nederland gehouden is aan het nationale mestproductieplafond uit de derogatiebeschikking. Deze ministeriële regeling wil de minister per 1 januari 2024 laten ingaan.


De voorwaarden in de derogatiebeschikking stellen alleen een grens aan de maximale hoogte van de totale mestproductie in Nederland; er zijn geen voorwaarden gesteld voor een maximale hoogte van de mestproductie per veehouderijsector. Adema wil in de ministeriële regeling per 1 januari 2024 de hoogte van de mestproductieplafonds voor melkvee, varkens en pluimvee gelijkstellen aan de door deze sectoren werkelijk geproduceerde hoeveelheid mest in 2020, uitgedrukt in kilogrammen stikstof en fosfaat.


Vanaf 2025 moet de hoogte van de sectorale mestproductieplafonds vervolgens verder naar beneden bijgesteld om aan te sluiten bij het per 1 januari 2025 geldende, lagere nationale mestproductieplafond.  Adema voorziet dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de nationale mestproductie in 2025 boven het dan geldende nationale mestproductieplafond uitkomt.


Welke aanvullende maatregelen de minister nodig acht zal deels afhangen van de resultaten van de beëindigingsregelingen Lbv en Lbv-plus. Een andere maatregel kan liggen in het verhogen van het afromingspercentage bij overdracht van fosfaatrechten. De minister hoopt een generieke korting op fosfaatrechten te voorkomen. Voor de zomer van 2024 moet er duidelijkheid over zijn. Vooruitlopend daarop besluit Adema nu al om de actualisatie van de excretieforfaits voor melkvee uit te stellen en voorlopig afzien van het openstellen van de fosfaatbank.

Bron: Ministerie van LNV, 05/12/2023
Publicatie: 05-12-2023