Belgische Boerenbond investeert 500.000 euro in 5 innovatieprojecten

Begin dit jaar maakte de Belgische Boerenbond bekend dat de organisatie over een periode van 4 jaar in totaal 2 miljoen euro gaat vrijmaken voor onderzoek naar innovatieve oplossingen om de emissie van ammoniak te verlagen. Jaarlijks wordt 500.000 euro verdeeld over enkele geselecteerde projecten om onderzoek te financieren. Op donderdag 9 november werden de eerste 5 projecten bekend gemaakt. De eerste geselecteerde projecten werden ingediend door bedrijven uit Geel, Ieper en Merelbeke en door de Nederlandse bedrijven Kamplan en Lely. Elk project krijgt voor 50% financiële steun.

De geselecteerde bedrijven worden ondersteund door de experts van Boerenbond. De landbouworganisatie brengt hen ook in contact met het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij en met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek voor de ondersteuning van hun ontwikkelingsproces.


Van den Plas, stalinrichter voor varkenshouderij, krijgt ondersteuning voor een project rond een mestbak voor kraamopfokhokken met vrije uitloop. Dankzij dit systeem kan het kraamhok meteen ook fungeren als opfokhok, zodat de biggen na het spenen in hun vertrouwde omgeving blijven, wat hun welzijn aanzienlijk bevordert. Door de onderkant van de mestbak te koelen, zorgt Van den Plas voor een reductie van 70% in de ammoniakemissie.


Vermeulen Construct en AndersBeton werken samen in het project ‘WellFareCalf’. Ze ontwerpen een systeem waarbij mest en urine in de vleesveestal niet met elkaar in contact komen, zodat de vorming van ammoniak beperkt blijft. Concreet wordt onder de roostervloer waarop de kalveren staan een ondiepe hellende vloer aangelegd, met in het midden een smalle opening. Deze zorgt ervoor dat urine snel kan aflopen. De mest blijft liggen op het bovenste deel van de vloer en wordt apart afgevoerd via een mestschuif.


De melkveehouder Dries Maenhout bedacht samen met het bedrijf Detricon een oplossing om de ammoniakemissie vanuit de opslag van digestaat te beperken, en de ammoniak die daarbij wordt gebonden, in te zetten als meststof. Na vergisting wordt het digestaat gescheiden in een dunne en dikke fractie. De dunne fractie wordt nadien verder behandeld via manipulatie van temperatuur en zuurtegraad, waardoor de ammoniak die erin zit grotendeels wordt omgezet naar de gasfase en apart kan worden afgevoerd en omgezet in een vloeibare meststof. Omdat dit gebeurt in een volledig afgesloten omgeving, is er vrijwel geen emissie van ammoniak. Het systeem moet zorgen voor 10 tot 40% emissiereductie en voor een terugwinning van minstens 75% van ammoniakale stikstof uit het digestaat.


Kamplan wil ook in Vlaamse varkenshouderij aan de slag met het ‘Total Circulair Farm concept. Door een ammoniak- en geurvrije vloeistof, afkomstig uit biologische mestverwerking, toe te voegen in de mestkelder, wordt deze verdund.  De verdunning en de regelmatige verwijdering van de mestvloeistof moeten bij alle categorieën varkens tot 85% reductie in de ammoniakemissie leiden. Lely wil ook in België het systeem Lely Sphere onder de aandacht van melkveehouders brengen. Metingen hebben uitgewezen dat op stalniveau een gemiddelde reductie van 77% in de ammoniakuitstoot kan worden bereikt met het systeem.

Bron: Landbouwleven, 15/11/2023
Publicatie: 15-11-2023