Kans op legionellabacterie in bekkens van Vlaamse mestverwerkingsinstallaties

In het kader van een groter onderzoek naar het risico op de aanwezigheid van de legionellabacterie in waterzuiveringsinstallaties werd door het VITO, in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en in samenwerking met Buildwise, een beperkt onderzoek gevoerd naar de mogelijke aanwezigheid van legionella in de biologie van mestverwerkingsinstallaties. De kans op aanwezigheid van de bacterie in de biologie van mestverwerkingsinstallaties lijkt groot.

Er werden 11 biologiebekkens van mestverwerkingsinstallaties bemonsterd en geanalyseerd op de aanwezigheid van de legionellabacterie. In 9 van de bemonsterde bekkens werd de aanwezigheid van legionella vastgesteld. Aangezien besmetting alleen mogelijk is via het inademen van besmette aerosolen is alleen de aanwezigheid van legionella in een biologiebekken nog geen eenduidige aanwijzing voor het risico op besmetting.


Factoren die invloed hebben op het ontstaan van aerosolen, zoals het type beluchters, spelen een grote rol. Daarnaast bepalen ook de weersomstandigheden  de mate van instandhouding en verspreiding van de aerosolen in de lucht. Die factoren werden nog niet onderzocht en zullen onderwerp zijn van het vervolg van de uitgevoerde studie. Toch is het volgens de onderzoekers aan te bevelen om rekening te houden met het potentiële risico van de aanwezigheid van de bacterie in biologiebekkens.


De VLM adviseert erfbetreders en werknemers die werk doen in de nabijheid van de nevel van het biologiesysteem om altijd preventief een FFP3-mondmasker te dragen. Dat is een effectieve maatregel, op voorwaarde dat het masker volgens de voorschriften wordt gedragen.


Meer informatie in verband met preventie en mogelijke maatregelen die ter hoogte van de installatie kunnen genomen worden, is te vinden in enkele documenten volgend op een studie uitgevoerd in Nederland:


Bron: VLM, 30/10/2023
Publicatie: 13-11-2023