Urean en nitrificatieremmer passen in wintertarweteelt op zandgrond

De benutting van de gegeven stikstof in de teelt van wintertarwe is hoger wanneer de stikstof wordt gegeven in de vorm van de vloeibare meststof urean. Dat effect op de stikstofefficiëntie is nog groter als aan de meststof  ammoniumthiosulfaat als nitrificatieremmer wordt toegevoegd. Ook de opbrengst van de wintertarwe is hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research op de proefboerderij in het Limburgse Vredepeel.

Urean bevat minder nitraat dan kalkammonsalpeter en kent daardoor minder uitspoeling bij gebruik op zandgrond. Ammoniumthiosulfaat remt de de omvorming van ammonium naar nitraat. Doordat de bodem minder nitraat bevat is het risico op uitspoeling minder. In het onderzoek in Vredepeel werd dat bevestigd.  en neemt de stikstofefficiëntie toe, bevestigen de resultaten van het onderzoek.


In het onderzoek was de opbrengst van wintertarwe die was bemest met kalkammonsalpeter 4,5 ton per hectare, terwijl na bemesting met urean 5,4 ton per hectare werd geoogst. De tarweoogst was voor het object met de combinatie van urean met ammoniumthiosulfaat 6,8 ton per hectare.


Vanwege het koude en natte voorjaar van 2023 werd de eerste stikstofgift van 100 kilo stikstof per hectare pas op 17 maart toegediend. De tweede gift van 60 kilo stikstof per hectare was op 11 april. Door de vele regen in juli was ook de oogst verlaat. Op 11 augustus kon  de wintertarwe worden geoogst.

Bron: Nieuwe Oogst, 07/11/2023
Publicatie: 10-11-2023