Hersenverschijnselen bij varkens komen bij veel aandoeningen voor
Pasgeboren biggen kunnen een te lage bloedsuikerspiegel krijgen door onvoldoende voeding, omdat de gluconeogenese nog tekortschiet. Dit kan leiden tot spierspasmen en coma. Bij sectie letten onderzoekers van Royal GD op vullingsgraad van het maagdarmkanaal en de kleur van de lever.
Bij oedeemziekte en slingerziekte veroorzaakt door Shigatoxine-producerende E. coli (STEC), komen bacteriële toxinen vrij die de bloedvaten beschadigen, onder andere in de kleine hersenen. Het oedeem kan macroscopisch worden gezien in de oogleden, onderhuid, maagwand en in de ophangband van de dikke darm en microscopisch vooral rond bloedvaatjes in de hersenen.
Zoutvergiftiging of watergebrek kan ook hersenverschijnselen veroorzaken. Microscopisch zien onderzoekers soms versterving van de zenuwcellen en typische ontstekingscellen in de hersenvliezen.
Hersenvliesontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, zoals Streptococcus suis of Glaesserella parasuis, de veroorzaker van de ziekte van Glässer. Streptococcus suis is een veelvoorkomende bacterie en kan potentieel ook voor de mens gevaarlijk zijn. Verder is trauma een mogelijke oorzaak van hersenschade.
Er zijn ook meldingsplichtige ziekten die zich kunnen uiten in hersenverschijnselen. Het klassieke varkenspestvirus kan er voor zorgen dat er trilbiggen geboren worden. En ook bij Afrikaanse varkenspest, de ziekte van Aujeszky, rabiës en de ziekte van Teschen kunnen hersenverschijnselen voorkomen. Elk bij Royal GD aangeboden varken wordt voor de zekerheid gecontroleerd op Afrikaanse varkenspest en klassieke varkenspest.