Doorlooptijd in laboratoria is strakker na invoering van rVDM

Vervoerders van mest zijn wettelijk verplicht om een monster te nemen en dit door een onafhankelijk lab te laten analyseren. Dit gebeurt onder andere bij de laboratoria van Normec Dumea in Wijhe en Normec Robalab in Deurne. De resultaten worden vervolgens door de laboratoria in het rVDM ingevuld. Voorheen hadden laboratoria 30 dagen de tijd om alle gegevens in te voeren, nu hebben ze voor het invoeren van analyseresultaten nog 10 dagen gelegenheid. De doorlooptijd is strakker geworden. Door bijvoorbeeld de toepassing van diverse automatiseringsslagen kan in beide laboratoria goed aan deze gewenste timing worden voldaan. 

De klantenservice bij Normec Robalab krijgt, ondanks de invoering in januari, met enige regelmaat nog verschillende soorten vragen van klanten over rVDM: Zo krijgen de afdeling bijvoorbeeld berichten binnen dat de vooraanmelding niet kan worden gedaan of dat het scannen van potten problemen geeft. De laboratoria houden goed contact met klanten en stemmen vragen af met RVO.nl om een passende oplossing te kunnen bieden.


Han Kuunders van Loonbedrijf Kuunders laat analyses uitvoeren door Normec Dumea. Ook hij ervaart in de praktijk diverse vraagstukken als het gaat om het nieuwe rVDM. “Als het hele proces goed verloopt, dan werkt het systeem makkelijker. Maar als er ergens in het proces iets fout is ingevoerd, dan kost het veel tijd om dit opgelost te krijgen.


"Het rVDM is momenteel zo opgezet dat er vanuit wordt gegaan dat alle invoer 100% kloppend is, maar zo werkt het in de praktijk niet altijd. De planner en chauffeurs zijn ook mensen en kunnen ook fouten maken." Op gebied van monstername en analyses ziet Kuunders geen veranderingen. "Met het nieuwe rVDM moeten we de analyseresultaten zo snel mogelijk terug hebben en dat lukt."

Bron: Normec Foodcare, 27/10/2023
Publicatie: 31-10-2023