Eerste vergunde stal met CowToilet-boxen
Door het apart opvangen van de urine van de koeien wordt er minder ammoniak gevormd. Binnen de Regeling ammoniak en veehouderij wordt voor een stal met een CowToilet-systeem uitgegaan van een ammoniakemissie van 8,4 kilo ammoniak per koe per jaar. Dat betekent een reductie van ruim 42% ten opzichte van de emissie in een gangbare stal.
Beluchting van mest gebeurt via vier kokers met elk 20 tyleenslangen. Vanaf een compressor achter de stal wordt lucht naar de vier verdeelpunten en de daarop aangesloten slangen gepompt. De slangen verdwijnen onder de roosters en zijn daar op de putvloer bevestigd. Aan elke slang zitten vier spuitmonden bevestigd.
Via de slangen wordt elke 4 minuten een stoot lucht in de mest losgelaten. In minder dan 6 uur is op die manier de mest in de gehele put belucht. De luchtbellen die uit die slangen komen, mixen de mest. De luchtbellen moeten de ontwikkeling van anaerobe bacteriën in de mest remmen. Het idee is er dat er zo meer stikstof in de mest behouden blijft en dat de mest homogener wordt. Rougoor hoopt dat hij daardoor minder kunstmest hoeft aan te voeren.