Vlaamse Raad van State zet kritische kanttekeningen bij MAP6

De zesde versie van het Vlaamse mestactieplan (MAP6) kan op verschillende punten preciezer. Het is niet helder wat de extra maatregelen van de Vlaamse regering kunnen zijn als de doelstellingen voor verbetering van de waterkwaliteit niet gehaald worden. Dat stelt de Raad van State in een advies aan de Vlaamse regering. De draagwijdte van de bevoegdheid van de Vlaamse regering om in een afwijkende regeling te voorzien verdient ‘een meer nauwkeurige afbakening’. Anders zijn dat elementen waarop het plan juridisch aangevochten kan worden. Verder vraagt het adviesorgaan zich af of er over de gevolgen voor de Europees beschermde natuurgebieden wel een beoordeling werd gemaakt.
In het zesde MAP wordt Vlaanderen ingedeeld in 4 gebieden, naargelang de nitraatconcentraties. Voor 400.000 hectare zullen strengere voorwaarden gelden. Er komen meer controles voor landbouw- en mestverwerkingsbedrijven. Het bijgestelde mestactieplan was nodig, want in meer dan 25% van de Vlaamse meetpunten wordt een te hoog nitraatgehalte vastgesteld. Flink meer dan de 5% die de Vlaamse regering zich tot doel had gesteld.

Het plan, dat gerealiseerd wordt via aanpassingen in het Vlaamse mestdecreet, werd door de Vlaamse regering goedgekeurd. Maar vanuit het Vlaams Parlement waren er vragen. Er werd aangedrongen op een advies van de Raad van State, en van de adviesraad voor milieu en natuur (Minaraad) en die voor landbouw en visserij (SALV).

De Minaraad en SALV noemen het in een gezamenlijk advies 'goed dat MAP6 in werking treedt, met het oog op de continuïteit. Tegelijk menen ze dat een evaluatie medio 2020 niet sluitend kan zijn, maar al wel de kans biedt om uit de ervaringen te leren. De evaluatie moet dan wel goed voorbereid worden, en daar kan het best komend najaar mee worden gestart. De Minaraad en de SALV hopen dat uit deze analyse achterliggende factoren, sociaal-economisch en andere, die de mestsector aandrijven aan het licht zullen komen.

Op dinsdag 7 mei werd over de adviezen gesproken in de bevoegde commissie van het Vlaamse parlement.
Bron: De Standaard, 07/05/2019
Publicatie: 08-05-2019