'Waarde van kuub groen gas uit mestvergisting kan 3 euro gaan bedragen'

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de bijmengverplichting groen gas uitgewerkt. De bijmengverplichting verplicht gasleveranciers om jaarlijks een bepaald percentage groen gas te leveren aan in hun klanten in de gebouwde omgeving. Een leverancier die niet aan de eis kan voldoen, krijgt een boete van 500 euro per ton CO2. Daarmee kan de waarde van een kuub groen gas uit mestvergisting naar 3 euro gaan, stelt CCS Energie-advies.

Het doel van het kabinet is een bijmenging van 1,6 miljard m3 groen gas per jaar in het jaar 2030. Dit is circa 5% van het totale Nederlandse aardgasverbruik. De implementatie van de bijmengverplichting staat gepland voor 2025. De verantwoordelijkheid voor het naleven van deze bijmengverplichting ligt bij de energieleveranciers.


Een leverancier die niet aan de eis kan voldoen, krijgt een boete van 500 euro per ton CO2. Wanneer de boete wordt omgerekend naar een waarde per m3 groen gas uit kleinschalige mono-mestvergisting dan staat dat gelijk aan een vergoeding van 2,58 euro per m3 groen gas.


Vooral kleinschalige mestvergisting op boerderijschaal scoort goed qua reductie van broeikasgasemissie. Dit komt door de reductie van methaanemissie bij de vergisting. De berekende waarde van 2,58 euro is alleen gebaseerd op het uitsparen van een boete voortkomend uit de bijmengverplichting en is nog exclusief de waarde van het gas zelf is. Wordt dat meegerekend dan komt de  totale waarde van groen gas uit mestvergisting op circa 3 euro per m3.

Bron: CCS Energie-advies, 10/10/2023
Publicatie: 11-10-2023