'Vergunningverlening voor groen gasinstallaties en mestvergisters moet sneller'
Het kabinet heeft samen met de medeoverheden en netbeheerders een onderzoek uitgezet naar de groen gaspotentie en ruimtelijke inpassingsmogelijkheden per provincie. Adema wijst er op dat het kabinet niet over de eisen in bestemmingsplannen gaat. Dat is aan de lokale bevoegd gezagen. Wel kijkt het kabinet in het programma Groen Gas naar acties om het lokale bestuurlijk draagvlak voor groen gas productie, onder meer via mestvergisting, te vergroten.
Het kabinet vindt dat de vergunningverleningsprocessen idealiter zo veel mogelijk hetzelfde moeten zijn. Samen met medeoverheden wordt gekeken naar manieren om de procedures voor de verlening van vergunningen tussen provincies meer te harmoniseren en de ambtelijke kennis te vergroten. Een eerste stap is een handreiking voor de versnelling van vergunningverlening voor kleinschalige monomestvergisters. Hier werkt het kabinet samen met het Platform Groen Gas, IPO en VNG aan. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor een vast ondersteuningspunt voor vergunningverlening, kennissessies in de provincies en aanvullende handreikingen.
Het afgelopen half jaar is het kabinet verder gegaan met de acties in het Programma Groen Gas. De insteek van het kabinet is dat zo veel mogelijk van de beschikbare mest wordt vergist, waarbij de landbouwsector tegelijk de klimaat-, stikstofdoelen en natuurdoelen haalt.Het kabinet heeft de afgelopen tijd de bijmengverplichting voor groen gas verder uitgewerkt en het bijbehorende wetsvoorstel ter consultatie aangeboden. Deze verplichting zal leiden tot een betere businesscase voor groen gas uit mestvergisting, stelt de minister. Het besluit van het kabinet om te sturen op CO2 in de bijmengverplichting, biedt een extra stimulans aan monomestvergisting.
Ook wijst Adema op de aanpassingen in de SDE++, waaronder de introductie van hekjes, die positief uitpakken voor monomestvergisting en groen gasproductie in de landbouw. Het hekje in de regeling zorgt ervoor dat dat een gedeelte van het budget beschikbaar is voor moleculen, waaronder groen gas. In 2023 bedraagt het budget in het hekje moleculen 750 miljoen euro.