Correctie in regeling SDE++ heeft impact op steun bij monomestvergisting

Op donderdag 31 augustus, kort voor de openstelling van de SDE++regeling, heeft RVO een publicatie gedaan over de tarieven van de regeling voor 2023. Het blijkt dat de eerder gecommuniceerde fasebedragen voor de categorie monomestvergisting niet juist waren berekend, waardoor de bedragen te hoog waren vastgesteld. Daarom zijn er correcties doorgevoerd in de subsidiebedragen voor verschillende categorieën in relatie tot monomestvergisting in combinatie met groen gas.

Voor projecten met installaties tot 450 kilowatt zijn de gegarandeerde inkomsten na de herziening circa 23% lager. Dit heeft gevolgen voor de terugverdientijd van monomestvergisting in combinatie met de productie van groen gas en daarmee ook op het verkrijgen van financiering voor de projecten. Voor veehouderijbedrijven van een bovengemiddelde blijft het volgens DLV Advies interessant om te investeren in een monomestvergistingsinstallatie.


Ondanks de langere terugverdientijd door de lagere tarieven, biedt de SDE-aanvraag nog steeds zekerheid van inkomsten. Bovendien is er de kans dat de marktwaarde van groen gas samen met de waarde van Garanties van Oorsprong het nieuwe gegarandeerde bedrag in de SDE++ zal overschrijden, wat kan resulteren in hogere inkomsten.


De lagere bijdrage via SDE++ voor monomestvergisting voorziet in een financiële tegemoetkoming die de onzekerheden en kosten van het opzetten en exploiteren van een vergistingsinstallatie helpen compenseren. Voor investeerders biedt de subsidie een zekerheidsniveau, waardoor de economische levensvatbaarheid van projecten gewaarborgd blijven.


Nieuw in de SDE++ regeling voor groen gas  is dat de waarde van de Garanties van Oorsprong onderdeel kunnen worden van het correctiebedrag op het bruto bedrag van de SDE++. Dit heeft te maken met de bijmengverplichting voor groen gas die zal gaan gelden, waardoor de waarde van Garanties van Oorsprong fors kan gaan stijgen.

Bron: DLV Advies, 07/09/2023
Publicatie: 25-09-2023