'Geuroverlast bij biogasinstallatie is niet nodig'

Een mestvergister of co-vergister wordt gasdicht afgesloten. De gassen die ontstaan worden opgevangen en niet verspreid in de omgeving. De geurproductie op een veehouderijbedrijf wordt door mestvergisting dus eerder minder dan meer, aldus Rene Cornelissen van CCS Energie Advies. Geuroverlast bij biogasinstallaties heeft te maken met management en niet met het vergistingsproces. Het is belangrijk om deuren dicht te houden en co-producten goed af te handelen. Als vergisting gecombineerd wordt met het drogen of composteren van mest, dan moet er wel extra aandacht worden besteed aan de behandeling van proceslucht.

Er bestaat ook geen explosiegevaar bij biogasproductie. Voor een explosie met een methaanmengsel mag er maar tussen de 4,4% en 16% methaan aanwezig zijn. In een vergister is het methaangehalte veel hoger, rond de 55%. Dit betekent dat er te weinig zuurstof aanwezig is voor een explosie. Biogas is dus geen explosief mengsel.


Bij een lekkage rondom vergisters kan er wel een explosief mengsel ontstaan, maar dit zal niet tot een explosie leiden. Explosies zijn alleen mogelijk als dit mengsel ontstoken wordt in een omgeving waarin genoeg druk kan worden opgebouwd. Dit is wanneer er bijvoorbeeld buitenlucht in de vergister terechtkomt, waardoor het methaangehalte tot onder de 16% daalt. Doordat alle vergisters zijn uitgevoerd met een overdrukventiel, dat ervoor zorgt dat overtollig gas in geval van nood wordt afgevoerd, kan er niet voldoende druk worden opgebouwd. 


Cornelissen erkent wel dat het brandbare gas, dat wordt geproduceerd in het geval van brand, alsnog een reëel risico kan vormen. Daarom zijn de regels voor de brandveiligheid van dergelijke installaties ook erg streng.

Bron: CCS Energie Advies, 21/08/2023
Publicatie: 21-08-2023