Zorgen rond passages in het tijdelijk Vlaamse stikstofbeoordelingskader

Recent stelde de Vlaamse organisatie Biogas-e in samenwerking met het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking VCM en Denuo een nota op om de bezorgdheden te uiten rond enkele passages in het tijdelijk stikstofbeoordelingskader van de Vlaamse minister voor Omgevingsbeleid Demir.

Op 10 maart 2023 kwam de goedkeuring van het besluit dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in Vlaanderen definitief vaststelt. Deze bevat onder andere nieuwe beoordelingskaders, nadat het vorig geldende kader in februari 2021 als onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd werd beoordeeld door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.


Het beoordelingskader en toe te passen bronmaatregelen gedefinieerd in de PAS moeten de afname van de emissie en depositie van stikstof in Vlaanderen verzekeren. In afwachting van de decretale verankering van de diverse onderdelen van de PAS stelde de Vlaamse regering een besluit op dat op 16 juni een eerste principiële goedkeuring ontving. Dit besluit zal van toepassing zijn tot het decreet in werking treedt en uiterlijk tot en met 31 december 2024.


De tijdelijk van toepassing zijnde kaders worden in bijlage van het ontwerpbesluit beschreven:



  • Stikstofkader stikstofoxiden (stationaire bronnen en mobiliteit);

  • Stikstofkader ammoniak (veehouderij en mestverwerking);

  • Tussentijds kader voor bestaande inrichtingen (vergunningstermijn na 2030);

  • Tussentijds kader voor nieuwe inrichtingen.


De minimis-drempel, het maximale aandeel van de verwachte depositie ten opzichte van de kritische drempelwaarde van het getroffen gebied waarbij geen passende beoordeling vereist is, bedraagt 1% en 0,025% voor respectievelijk stikstofoxiden en ammoniak. Wanneer de impactscore voor ammoniak 0,028% overschrijdt is de inrichting niet vergunbaar.


Bij de stikstofuitstoot van biogasinstallaties kan een onderscheid gemaakt worden tussen emissies van stikstofoxiden veroorzaakt door het verbranden van biogas in een WKK-motor en ammoniakemissies gelinkt aan mestverwerkingsactiviteiten. Omdat ammoniak sneller neerslaat dan stikstofoxiden, zal dit vaak de beperkende factor zijn in de dossiers wat betreft de stikstofuitstoot van het biogasbedrijf, zeker indien digestaatdroging plaatsvindt bij hoge luchtdebieten.


Een belangrijke toevoeging aan de voorlopige tekst is: "Mestverwerkingsinstallaties kunnen geen vergunning van onbepaalde duur verkrijgen; voor deze inrichtingen is enkel een hernieuwing tot 31 december 2030 mogelijk." Dit kan grote gevolgen hebben voor het investeringsklimaat. Biogas-e, VCM en Denuo blijven de ontwikkelingen op dit punt volgen. In afwachting van de definitieve goedkeuring van dit besluit blijven de tijdelijke regels uit de ministeriële instructie van 2021 van kracht.

Bron: Vlaams Coƶrdinatiecentrum Mestverwerking, 18/08/2023
Publicatie: 21-08-2023