FME: “Onzekerheid over innovatieve stalsystemen vertraagt reductie van stikstofuitstoot”
Ondanks de demissionaire status van het kabinet doet FME toch een oproep via een persbericht. Hierin staat dat ze, in samenwerking met lid-bedrijven en agrarisch vakblad Nieuwe Oogst, een enquête onder 413 pluimvee- en melkveehouders hebben uitgevoerd. Het doel was om de innovatiebereidheid van boeren te peilen als het gaat om nieuwe stalsystemen. Uit de enquête bleek de onzekerheid bij boeren. “Boeren, technologische industrie en overheid hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Uit deze uitvraag blijkt dat veel boeren bereid zijn om een stap vooruit te nemen. Als technologiebranche willen we daar met innovaties een bijdrage aan leveren. De nieuwste generatie stalsystemen werkt fundamenteel anders dan de vorige, en biedt daardoor meer mogelijkheden tot monitoring en borging dan er tot nu toe kon. Het is nu aan de overheid om de zekerheid te bieden waardoor ondernemers daadwerkelijk kunnen investeren in hun toekomst.” aldus Suzanne Verboon, programmamanager landbouw, water en voedsel bij FME.
Boeren willen investeren in verduurzaming
Twee derde van de melkveebedrijven die mee hebben gedaan aan de enquête geeft aan dat ze nu al bezig zijn met vermindering van stikstofuitstoot. Het gaat dan om minder eiwitrijk voer, meer weidegang, mestaanwending en extensievere landbouw. Bovendien blijkt uit de peiling dat 23% van de boeren al in stalinnovaties heeft geïnvesteerd. Als er een zekerheid komt voor de komende 15 jaar dat boeren niet geconfronteerd worden met nieuwe eisen voor stikstofreductie en ondersteund worden bij initiële investeringskosten, dan lijkt 37% bereid te zijn te investering in een emissiearm stalsysteem. Ook zonder subsidie, maar met duidelijkheid, is op dit moment al een kwart van de melkveehouders bereid te investeren in een innovatief stalsysteem.
In november 2022 kondigde het kabinet aan in het voorjaar van 2023 een handreiking gereed te hebben, waarmee provincies aan de slag konden. Dit is onlangs uitgesteld tot het vierde kwartaal van dit jaar. Verboon: "Het is frustrerend om te zien dat boeren welwillend zijn om te investeren, maar dat de overheid vertraagt. Het gaat hier bovendien om technologie die we kunnen gebruiken om een groot maatschappelijk probleem mede op te lossen. Deze feiten moeten we serieus nemen. De overheid moet alle stappen die ze redelijkerwijs kan zetten onder een demissionair kabinet, ook daadwerkelijk nemen."
Over FME
FME heeft 2.200 leden in de technologische industrie. Ze zijn mede actief in de Agri-Food sector. Onder andere Hanskamp, Lely en MEZT zijn bij de organisatie aangesloten.
