Monovergister op melkveebedrijf voldoet
Een vijzel brengt de mest uit vier afstorten naar de vooropslag. De rode wormpomp transporteert de mest van daaruit over een afstand van 75 meter naar de vergister. De melkveehouders hadden hadden al een dichte vloer met een mestschuif in de stal die in 2014 werd gebouwd. De vergister staat achter de stal op het eind van het bouwblok. Daar zijn ook de mixputten van de kelders onder de dichte vloer.
De vier loopgangen in de stal worden overdag elk uur afgeschoven en ’s nachts elke anderhalf uur. Door de vier afstortputten loopt een lange vijzel, die de mest naar een put brengt met een inhoud van 10 à 12 kuub. Er is een extra wormpomp geplaatst die de mest naar de vergister transporteert. De droge stof van de mest varieert tussen 8% en ruim 13%.
Voordat het digestaat onder de dichte vloer wordt opgeslagen gaat het eerst door de mestscheider. De dikke fractie gaat deels in de boxen en deels naar het land. Een klein deel van het digestaat, dat erg dun is na scheiden, wordt teruggepompt naar de afstorten. Zodat daar de dagverse mest goed bewerkbaar blijft en het minder kracht vergt om dat naar de vergister te pompen. Het overige digestaat wordt op het land uitgereden.
Twee motoren, van elk 22 kilowatt, draaien op methaan en produceren elektriciteit. Die wordt geleverd aan het energiebedrijf CNS.