Clusters bij monovergisting zijn in opkomst

In heel Nederland worden momenteel diverse clusters opgericht van melkveehouders die gezamenlijk biogas uit monomestvergisting willen opwerken tot groen gas. Dankzij de sterk gestegen SDE-subsidie is dit financieel veel aantrekkelijker geworden. De Europese Unie eist dat aardgas moet worden bijgemengd met groen gas om de CO2-reductiedoelen te behalen. Om daarop te sturen, is de garantie bij de productie van groen gas dit verhoogd naar 1,92 euro per kuub. Dat bedrag geldt voor een minimale periode van 12 jaar. 

Voordat biogas vanuit een monomestvergister op het aardgasnet geleverd kan worden, moet het eerst worden opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Dat vergt een behoorlijke investering. Maar in een cluster van ondernemers kunnen de kosten hiervan worden gedeeld.


Voor een hoog rendement bij vergisting is zo vers mogelijke mest nodig. Dat vereist bijvoorbeeld een dichte vloer en zeer regelmatige afvoer van mest uit de stal. Ook het rantsoen van de koeien is mede bepalend voor het rendement van de vergister. Vaak geldt: hoe hoger de productie van de koeien, hoe energierijker het rantsoen en hoe hoger het rendement aan biogas.


Elke melkveebedrijf dat participeert in een cluster vergist de eigen mest. Het biogas gaat via een leiding langs de diverse deelnemers, uiteindelijk naar een centraal opwaardeerstation. Dat komt doorgaans op het erf van de melkveehouder die het dichtst bij een geschikte gasleiding zit.


Het voordeel van samenwerking in een cluster is niet alleen dat de kosten worden gedeeld. Het biedt tevens de mogelijkheid om de financiële en technische administratie van de biogasleverantie onder te brengen bij een externe partij.

Bron: DLV Advies, 16/08/2023
Publicatie: 16-08-2023