NVWA ervaart de voordelen van rVDM
Omdat mestvrachten van tevoren aangemeld moeten worden, zijn de wegcontroles voor de NVWA inzichtelijker, effectiever en efficiënter geworden. Wanneer de inspecteurs een controle willen doen, kunnen ze op hun computerscherm of telefoon zien waar een vrachtwagen wordt geladen en waar deze naar toe gaat, want dat is vooraf al aangemeld.
De kilogrammen stikstof en fosfaat op basis van het monster, hoeven niet meer doorgestuurd te worden naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De transporteur kiest zelf een geaccrediteerd laboratorium waar de mestmonsters geanalyseerd worden en die stuurt de gegevens vervolgens door naar RVO.nl. De mineralengehaltes worden automatisch gekoppeld aan de vracht en doorgestuurd naar alle betrokkenen.
De NVWA ziet dat bij het vervoer van mest van boer naar boer nog wel eens iets mis gaat. Wanneer een boer zelf mest vervoert naar een collega via voorwaarden van het boer-boer-transport, hoeft de mest niet gewogen en bemonsterd te worden. Wel moet de leverancier vooraf een melding doen op e-cert.nl of via de rVDM-app. De chauffeur moet het rVDM nummer tijdens het transport ook bij zich hebben. Bij de start van het vervoer moet ook een melding worden gedaan.
Bij een boer-boer-transport mag de afstand tussen de locaties mag niet meer dan 10 kilometer bedragen en de mest moet rechtstreeks naar de afnemer gaan. De mest mag wel in opslag bij de afnemer. Voorwaarde is dat zowel leverancier als afnemer boer zijn en dat de leverancier minimaal 75% van mestproductie op eigen land kan plaatsen.
Na het transport moet een weegmelding of geschat gewicht worden doorgegeven en een melding van het lossen worden gedaan. De leverancier en de afnemer moeten het transport ook bevestigen. Wanneer er meerdere vrachten op één dag worden gedaan, mag een verzamel-rVDM opgemaakt worden. Hierbij moet bij de eerste melding worden aangegeven om hoeveel vrachten het gaat, inclusief geschat gewicht. De leverancier meldt de start bij de eerste rit en doet bij de laatste rit de melding van het wegen en het lossen.
Na de zomer gaat RVO.nl strikter handhaven op het tijdig bevestigen van de mesttransporten. Tot nu toe werden ondernemers er alleen op geattendeerd wanneer vrachten niet bevestigd werden. Ze werden gevraagd om dit alsnog te doen. Vanaf het najaar kunnen sancties volgen als bevestiging te lang uitblijft. Voor de im- en export van dierlijke mest, kan vanaf 1 juni ook de digitale mestbon gebruikt worden. Hier geldt een aanloopperiode tot 1 januari 2024.