'Mest is nog steeds een hoofdpijndossier voor de varkenshouderij'
Al jaren daalt de varkensstapel in Nederland en er is toch redelijk wat geïnvesteerd in mestverwerking. Daarmee heeft de sector ervoor gezorgd dat de afzet van mest elk jaar iets beter ging met lichte prijsdalingen voor mestafzet. Momenteel is mestafzet duur en ook mestverwerkers hebben het lastig. De eindproducten zoals dikke fractie en concentraten moeten ook hun bestemming vinden op het land. Als er geen mest kan worden uitgereden, dan staat dit ook stil.
Als varkenshouderij moet je eigenlijk niet meer willen dat je afhankelijk bent van weersomstandigheden, stelt Stiphout. "Er moeten meer opslagen komen in de verder gelegen afzetgebieden. Voor het maken van afspraken voor de lange termijn bestaat in de akkerbouw best animo. Akkerbouwers maken zich op korte termijn geen zorgen over de beschikbaarheid van mest, maar zeker wel over enkele jaren."
De daling van de veestapel van tientallen procenten heeft gevolgen voor de mestmarkt. De overheid wil dat mest die bedrijven niet zelf kannen aanwenden in de toekomst structureel wordt bewerkt of verwerkt. De definitie van verwerken is hierbij belangrijk. Het verwerken moet geen doel op zich zijn, maar een middel om tot een goede mestmarkt te komen die vraaggestuurd wordt, vindt de POV-bestuurder. Dat mest in de nabije toekomst voor een verantwoorde prijs wordt afgezet, is in belang van zowel de producent als de afnemer. Misschien kan de groengasambitie van de overheid daarbij stimulerend zijn."