'Zonnekroon kan rendement van mestvergisting vergroten'

In Nederland bezit slechts 5% van alle melkveebedrijven meer dan 250 koeien, het overgrote deel van de bedrijven is veel kleiner. Hierdoor is monomestvergisting op boerderijniveau voor weinig boeren een interessante investering. Dat wordt anders wanneer veehouders naast mest ook de oogst van een paar hectare zonnekroon aan de vergister toevoegen. Hierdoor werkt de installatie efficiënter en wordt er meer biogas geproduceerd, aldus Ton Voncken van het Platform Groen Gas.

De teelt van zonnekroon vergt geen bodembewerking. Het is een bijzondere plant die bijdraagt aan biodiversiteit, verlaging van de productie-intensiteit per vierkante meter landbouwgrond, verbetering van de bodemkwaliteit en de teelt biedt daarom veel perspectief in de Nederlandse landbouw, meent Voncken. Op enkele percelen wordt het gewas op dit moment geteeld. Het is het op dit moment echter niet toegestaan om geteelde gewassen toe te voegen aan een vergister die een monomest SDE++ beschikking heeft. Dit vraagt aanpassing in de SDE++ regeling.”


Zonnekroon is een meerjarig bloemrijk gewas dat een hoge droge stofopbrengst per hectare oplevert. Het kan net als snijmais gehakseld en ingekuild worden. De plant kan jaarlijks worden geoogst en levert bij vergisting bijna net zoveel biogas per hectare op als energiemais. Een extra voordeel van deze aanpak is dat de mest die uit de vergister komt verrijkt is met extra organische stof, omdat niet de gehele plant wordt afgebroken in de vergister.

Bron: Platform Groen Gas, 17/07/2023
Publicatie: 04-08-2023