Natuchem gaat in Tilburg spuiwater verwerken

Het bedrijf Natuchem gaat in Tilburg spuiwater verwerken tot grondstoffen voor kunstmest, lijn of brandwerende middelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bijzondere vriestechniek die werd ontwikkeld door een spin-off van de TU Delft. De capaciteit ligt nu op 25.000 ton spuiwater op jaarbasis, maar volgend jaar wil het bedrijf al opschalen naar 60.000 ton.

Natuchem koelt het spuiwater om het vervolgens te scheiden. Daarbij is vooral de machine die het zout en het water scheidt bijzonder. Daarbij wordt vrieskristallisatie toegepast. Bij een temperatuur van ongeveer -20 graden Celsius gaat het ammoniumsulfaat uitkristalliseren en is het goed te scheiden van water. Het Tilburgse bedrijf heeft de exclusiviteit van het patent voor deze toepassing verkregen.


Het eindproduct is een droog en zuiver zout met 98% droge stof. Dat zout is in te zetten als grondstof voor meststoffen, maar ook in blusmiddelen, lijm, verf of brandvertragende materialen. Als de vestiging in Tilburg goed draait wil Natuchem soortgelijke vestigingen op andere plaatsen in Nederland opzetten. Verder kijkt het bedrijf ook naar het buitenland, zoals Duitsland en België, Italië en Ierland. De verwachting is om over 5 jaar minimaal 3 fabrieken in Nederland te hebben en één fabriek in het buitenland.


Natuchem is een zusterbedrijf van Farmcubes een onderneming die stikstofstrippers op melkveebedrijven plaatst. Zolang het gebruik van het ammoniumsulfaat dat daarmee wordt geproduceerd nog geen Europese erkenning heeft als kunstmestvervanger wordt het zonder kosten door Farmcubes van klanten afgenomen. Het product van luchtwassers is ook een grondstof voor de fabriek van Natuchem in Tilburg.

Bron: Nieuwe Oogst, 02/08/2023
Publicatie: 03-08-2023