Franse overheid door rechtbank gedwongen om maatregelen rondom nitraatvervuiling in Bretagne aan te scherpen

De Franse overheid heeft van de administratieve rechtbank in Rennes vier maanden gekregen om maatregelen voor het bestrijden van groene algen aan te scherpen en de schade aan de biodiversiteit te herstellen. De stichting die de zaak aangespannen heeft, Stichting Eaux et Rivières (water en rivieren), pleit al jaren voor effectievere maatregelen om de zogenaamde groene algenplaag in Bretagne te bestrijden.

Wat is de groene algenplaag?
Vooral in Bretagne lijdt de Franse kust al zo’n dertig jaar onder een massale seizoensgebonden ontwikkeling van groene algen. Onder bepaalde omstandigheden groeit deze ‘zeesla’ (ook wel ulva genoemd) snel. In juni en juli hoopt het zich langs de kust op tot groene weiden. Door ontbinding ontstaat er een naar zwavel stinkend gas; waterstofsulfide. Dit levert ergernissen van bewoners, toeristen en gemeenschappen op en kan soms zelf gevaarlijk en dodelijk zijn. De problematiek rondom groene algen wordt grotendeels veroorzaakt door nitraatuitstoot door de landbouw.

Het vonnis
Op dinsdag 18 juli 2023 oordeelde de administratieve rechtbank van Rennes in haar vonnis dat de staat nog steeds meer kan in zijn strijd tegen groene algen in Bretagne. De genomen maatregelen werden als onvoldoende omschreven. De staat heeft daarom een termijn van vier maanden van de rechtbank gekregen om de maatregelen aan te scherpen. De verantwoordelijke overheid van de regio Bretagne, de perfect, moet het zesde regionale actieprogramma, dat nog steeds van kracht is tegen groene algen, binnen vier maanden na kennisgeving van de uitspraak afronden.

De staat moet binnen de termijn van vier maanden onmiddellijk toepasbare maatregelen vaststellen om de stikstofbemesting van landbouwgrond te beperken en de landbouwgrond op passende wijze te beheren. De uitvoering moet daarbij worden gecontroleerd. Ook moet hij optreden door onmiddellijk specifieke voorschriften bekend te maken die van toepassing zijn op de landbouwbedrijven. Daarnaast moet de staat maatregelen nemen om de schade aan de biodiversiteit in de baai van Saint-Brieuc te herstellen. Dit bevel moest worden aangevuld met de planning van een periodieke inspectie van alle boerderijen in het natuurreservaat van de Baai van Saint-Brieuc.

Een hogere versnelling
Eau et Rivières de Bretagne (ERB) zei in een persbericht van dezelfde dag dat de beslissing van de rechtbank een belangrijk signaal was voor de regering, die in een hogere versnelling zal moeten schakelen. Eau et Rivières de Bretagne: “Hoewel er aanzienlijke overheidsmiddelen mee gemoeid zijn, hebben de maatregelen ter bestrijding van groene getijden die al meer dan tien jaar door de overheid worden genomen en die gebaseerd zijn op vrijwillige actie van de landbouwbedrijven, hun grenzen bereikt. Ze zijn noodzakelijk, maar niet voldoende". Volgens de stichting is het nu aan de regering om haar verantwoordelijkheid te nemen en de door de rechtbank geëiste bepalingen in de komende weken op te nemen in haar nieuwe regionale nitraatactieplan.

 

Franse overheid door rechtbank gedwongen om maatregelen rondom nitraatvervuiling in Bretagne aan te scherpen
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: Ministerie van LNV
Publicatie: 28-07-2023