DLV Advies maakt veel quickscans voor monomestvergisting
"Er is veel belangstelling voor"monovergisters, waarbij we zien dat de melkveesector in het noorden voorop loopt”, zegt Van den Heuvel. “We zien dat het nu echt landt in de sector. En uit de quickscans blijkt dat er zeker bij de helft tot driekwart van de bedrijven kansen liggen. Je moet dan denken aan de wat grotere bedrijven, vanaf minimaal 150 koeien. Het aantal dieren, het rantsoen, wel of niet opstallen, en met name de versheid van de mest, bepaalt de biogasproductie. Het is belangrijk om zo vers mogelijke mest in de vergister te krijgen."
“Bij dag- of uurverse mest is een dichte vloer van belang. Dat kan in de meeste gevallen relatief eenvoudig worden gerealiseerd middels een rubberen mat over de roosters. Dat is wel afhankelijk van de vergunde situatie. Maar hoe minder ingrijpende stalaanpassingen er nodig zijn, hoe eerder monomestvergisting binnen handbereik komt."
Eén van de belangrijke pijlers onder de rentabiliteit van monomestvergisting is de SDE++ subsidie voor het stimuleren van duurzame energie. Die subsidie is dit jaar verhoogd van 1,11 euro naar 1,93 euro per kuub groen gas. Die subsidie garandeert een minimale opbrengstprijs mocht de prijs van groen gas in de vrije markt onder dit niveau zakken. Die zekerheid onder de investering helpt om de benodigde financiering te verkrijgen.
Daarnaast kunnen ondernemers het groene gas tot waarde brengen middels de verkoop van Garantie van Oorsprong-certificaten voor duurzame energie. Middels deze certificaten kunnen bedrijven hun energieverbruik op papier vergroenen. De prijs van deze blijft ook stijgen en ze zijn bovendien internationaal verhandelbaar.