Slibextract uit waterzuivering van FrieslandCampina wordt uitgetest als meststof
In de Energie- en Grondstoffenfabriek van het waterschap Rijn en IJssel in Zutphen wordt uit het proceswater van FrieslandCampina Kaumera-gel gemaakt. Daarbij blijft een slibextract als restproduct over. Normaal gaat het slib naar een verbrandingsoven, maar het is rijk aan fosfaat, calcium en organische stof, waardoor het van waarde kan zijn in de landbouw. Het product is gehygiëniseerd en bevat geen organische microverontreinigingen of zware metalen.
In de afgelopen jaren zijn er een aantal kleinschalige proeven naar het effect van het slibextract in de maisteelt uitgevoerd op Agro Innovatie Centrum De Marke in Hengelo (Gld.). Daarbij is vastgesteld dat het slib van waarde is om de fosfaattoestand in de bodem op peil te brengen. Een positief effect op de kieming en ontwikkeling van het gewas werd echter daarbij niet waargenomen.
Waterschap Rijn en IJssel wilde graag een praktijkproef op grotere schaal werd gestart. Slootsmid Mesttechniek bouwde op een maiszaaimachine een speciale unit met een 250 liter-tank waarmee het slib tijdens het zaaien in de rij wordt toegediend. Daarnaast ontwikkelde Slootsmid ook een systeem om het slib ook via drijfmest te kunnen toedienen. Op een proefperceel van melkveehouder Arjan Prinsen in Haarlo zijn beide methoden toegepast.