Greenpeace naar de rechter voor stikstofaanpak
In een persbericht wijst Greenpeace op de natuurdoelanalyses van de provincies en rapporten van de Ecologische Autoriteit. Hierin wordt aangegeven dat de natuur onder druk staat, onder andere door te veel stikstof. ‘De overheid is traag en de natuur blijkt keer op keer niet haar eerste prioriteit. Nu het kabinet is gevallen, is de overheid lange tijd vleugellam. Dat betekent nog meer uitstel’ aldus de organisatie.
Volgens Greenpeace heeft de natuur die tijd helemaal niet. Ze vinden dat de situatie inmiddels dermate ernstig is dat ze geen andere keus zien dan de zaak aan de rechter voor te leggen. Ze eisen dat de meest kwetsbare natuur prioriteit krijgt van de overheid. Ook moet heel snel en drastisch stikstof worden verminderd.
Meest kwetsbare natuur voor eind 2025 redden
Concreet wil de organisatie dat er op korte termijn effectieve maatregelen worden genomen om een flinke stikstofreductie te realiseren. In het persbericht schrijft Greenpeace dat de meest kwetsbare natuur voor eind 2025 moet worden gered. Ze vinden de huidige piekbelastersaanpak van het demissionaire kabinet te vrijblijvend. ‘Dat geeft geen enkele grip op de doelstellingen. Wie verzekert ons dat de allergrootste vervuilers zich vrijwillig gaan melden?’, vraagt de natuurorganisatie zich af.
Aanpak piekbelasting
Het ministerie van LNV heeft de dagvaarding voor de bodemprocedure ontvangen. Ze verwijst naar een reactie die op 13 april aan de Kamer is gestuurd. Van der Wal zegt in deze brief de zorgen over de natuur met Greenpeace te delen. Met de huidige stikstofaanpak wordt volgens de minister echter wel voldaan aan de Europese verplichtingen die voortvloeien uit de Vogel- en Habitatrichtlijn. Minister Van der Wal: ‘De aanpak piekbelasting is in uitvoering en zal op relatief korte termijn effect kunnen hebben. Deze aanpak is in aanvulling op bestaande regelingen en betekent dus een versterking en versnelling van de totale aanpak voor stikstofreductie’.
Stappen zetten voor natuurherstel en stikstofreductie
Volgens Van der Wal betekent het niet dat de uitdagingen op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat veranderd zijn nu het kabinet is gevallen. De komende tijd wil ze daarom stappen zetten voor natuurherstel en stikstofreductie. Ondanks dat het kabinet demissionair is, proberen ze binnen de ruimte die de Tweede- en Eerste Kamer geven voortgang te boeken waar dit mogelijk is. Begin september bepaalt de Kamer welke onderwerpen de regering nog op mag pakken en welke niet. „Ik begrijp heel goed dat boeren, maar ook bouwers, provincies en natuurorganisaties willen weten waar ze de komende periode aan toe zijn. Ik wil me daar in samenspraak met hen en de Kamers ook volop voor blijven inzetten." aldus Van der Wal. Volgens haar is het wel aan het parlement om richting te geven aan belangrijke dossiers waar in de politiek verschillend over gedacht kan worden. De inzet van de minister is om met de dossiers waar breed draagvlak voor is of waarvan de uitvoering is gestart verder te gaan. Daarnaast wil ze voor het nieuwe kabinet de juiste voorbereidingen treffen.
