'Afrekenbare StoffenBalans zal moeilijk stand houden bij de rechter’
Vellinga deed begin 2022 samen met zijn collega Michel de Haan onderzoek naar de mogelijkheden van een Afrekenbare Stoffenbalans voor de melkveehouderij. Daarbij hebben zij met name gekeken naar de haalbaarheid van het onderliggende principe. De conclusie was dat de bewijslast die het systeem kan leveren te dun zal zijn om stand te houden bij de rechter.
"De uitstoot van ammoniak en uitspoeling van nitraat zijn het resultaat van biologisch processen die omgeven zijn met onzekerheden. Wanneer de rechter vraagt of de overheid wettig en overtuigend via de cijfers van een Afrekenbare Stoffenbalans kan aantonen dat emissies niet worden overschreden, zal dat erg lastig zijn" , aldus de onderzoeker.
"Bij een Afrekenbare Stoffenbalans gaat het om maatwerk per bedrijf. Dat werkt alleen als alle deelnemers voor de volle 100% gemotiveerd zijn en nauwkeurig meedoen. Dat is in de praktijk nooit het geval." Vellinga ziet meer toekomst in een slimme combinatie van middelvoorschriften én doelvoorschriften. Het is volgens hem nu echter nog onvoldoende duidelijk hoe bedrijfsspecifieke doelsturing daarbij al toepasbaar is te maken.