OESO: Verduurzaming Nederlandse landbouw snel nodig, maar doe dat in samenhang met behoud concurrentievermogen

De OESO heeft via een aantal publicaties Nederland opgeroepen om snel de milieudruk van de land- en tuinbouw te verlagen. Hierin wordt uitdrukkelijk gewezen op twee wezenlijke factoren om dit te kunnen realiseren: behoud van de innovatiekracht en behoud van de concurrentiepositie.

In het rapport Policies for the Future of Farming and Food in the Netherlands  heeft OESO de invloed van het Nederlandse beleid op de productiviteit, duurzaamheid en weerbaarheid van de Nederlandse landbouw onderzocht. 
Innovatie wordt hierin benoemd als één van de oplossingsrichtingen om bijvoorbeeld uit de stikstofcrisis te komen. Het behouden van de kracht van het innovatiesysteem wordt daarom als een randvoorwaarde gezien.

Milieubeleid moet samengaan met aanvullend beleid om de concurrentievermogen producenten te behouden
In veel OESO-landen streven overheden naar hogere milieudoelstellingen voor de agrifoodsector. Maar doordat landen handel met elkaar drijven, kunnen hogere milieudoelstellingen in een land ervoor zorgen dat de relatieve concurrentiepositie van producenten in dat land afneemt. Daarnaast kunnen deze maatregelen ervoor zorgen dat de milieuvervuiling in andere landen toeneemt. Aanvullend beleid is nodig om de concurrentiepositie van de nationale agrifoodsector te behouden. Zie voor meer uitleg het OESO-rapport: Better policies to improve the environmental performance of the agriculture sector.

Monitoren
Als grote grondgebruikers hebben de land- en tuinbouw wereldwijd negatieve impact op de natuurlijke omgeving. De OESO vindt het daarom belangrijk om goed en scherp zicht te krijgen op de belangrijkste risico's. Om die reden roept de OESO de Nederlandse overheid op om een ambitieuze strategie te ontwikkelen  waarmee de sector zijn eigen prestaties op economisch vlak en op het vlak van natuur en milieu kan monitoren en beoordelen.

Via de de agri-environmental indicators registreert de OESO ook zelf de milieuprestaties van de land- en tuinbouwsectoren in de lidstaten en een aantal andere landen. De indicatoren betreffen o.a. de emissies van ammoniak en broeikasgassen, de stikstof- en fosfaatbalans, het gebruik en productie van (groene) energie, de waterkwaliteit en de biodiversiteit.

OESO (=OECD) is een samenwerkingsverband van 38 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.

OESO: Verduurzaming Nederlandse landbouw snel nodig, maar doe dat in samenhang met behoud concurrentievermogen
Auteur: Jan Roefs
Bron: Landbouwraad OESO
Publicatie: 13-07-2023